Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roligt på höstlovets många olika aktiviteter

Höstlovet pågår för fullt. Att äntligen få sovmorgon uppskattas av många, men det finns också gott om aktiviteter att ha kul på. NA ville förstås vara med, och börjar med ett nedslag hos kommunerna i Lekeberg, Askersund och Kumla.

Annons
Pyssel. På Lekebergs bibliotek kunde man i veckan få prova på brynjeteknik. Emil Lannhard, Alicia Frisk, Johanna Gunnarsson och Edvin Frisk pysslar koncentrerat med sina kedjor.

Fjugesta/Åsbro/Kumla. – Det här har jag aldrig gjort förut, så jag ville testa, säger Johanna Gunnarsson. Hon har slagit sig ner vid bordet på Lekebergs bibliotek där man får prova på att göra sin egen kedja, med så kallad brynjeteknik.

– Jag har alltid haft ett stort medeltidsintresse, säger Jakob Karasiak, träslöjdare och smed, som är dagens instruktör.

Det är pilligt och det gäller att hitta rätt teknik med tången för att de små ringarna inte ska sprätta iväg, men alla deltagarna håller med om att det är kul.

– Jag tycker om riddare och rustningar och sånt, säger Emil Lannhard.

På biblioteket i Åsbro är det Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga som är i fokus. Han uppmärksammas extra på många håll, bland annat nu under höstlovet, eftersom han i år fyller 50 år. I Åsbro var det Karin Karlsson som berättade och sjöng om Emil, tillsammans med mängder av höstlovslediga barn.

– Har ni hört om när Emil skulle äta köttsoppa? Ska jag berätta om det? frågar Karin.

– Jaaaaaa! får hon till svar av en enig publik.

Sportaktiviteter hör också höstlovet till, gärna inomhus när regnet öser ner och det börjar bli mörkt tidigt på eftermiddagarna. Djupadalsbadet i Kumla är det många barn och ungdomar som hittat till.

– Det känns jättebra att vara ledig, det är roligt. I dag har vi simmat, hoppat och åkt rutschkana. Vi har gjort massor, förklarar bästa kompisarna Vendela Andersson och Moa Sandin.

Läs mer i torsdagens tidning. I fredagens tidning besöker NA höstlovsaktiviteter även i Hallsberg och Laxå.

Sagostund. Karin Karlsson läser sagor om Emil i Lönneberga på Åsbro bibliotek.
Inga badkrukor. Moa Sandin och Vendela Andersson gillar att bada och uppskattar sin vecka med ledighet.
Pilligt. En tång hjälper till att få ringarna i varandra. Det är pilligt att göra kedjor med brynjeteknik.
Joel Fröberg och Oliver Bertling tar igen sig lite vid bassängkanten på Djupadalsbadet i Kumla.
Erik Franzén och Hugo Nevelius gillar fart.
Lotta Tholg pysslar.

Mer läsning

Annons