Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburen insnöad i Rastorp

När snön rasade ner över rullstolsrampen blev det omöjligt för Birger Nilsson att ta sig ut.
Nu lovar kommunen att sätta upp ett snörasskydd.

Annons
Massor med snö från taket har rasat ner över rullstolsrampen hos Birger Nilsson i Rastorp.

Birger Nilsson bor en mindre villa med sambon Barbro Andersson i Rastorp väster om Lanna. Under de senaste åren har Birger varit rullstolsburen och får därför hjälp av hemtjänst ett par gånger per dygn. Han har också fått bostadsanpassning beviljad liksom ett trygghetslarm. Under våren 2010 monterade teknisk service i Lekebergs kommun en rullstolsramp så att Birger skall kunna ta sig ut till elmopeden som står i ett plastskjul. I söndags rasade all snö ner från villataket över rullstolsrampen. Sedan dess går den inte att använda. Varken Birger eller sambon Barbro kan skotta bort den tunga snön.

– Jag sa att det här kommer aldrig att gå när snön kommer, säger Birger irriterat.

Redan när rampen kom på plats i våras var han kritisk till placeringen och ville ha den från andra sidan. Men det tyckte inte kommunen.

– Sedan lovade de att sätta upp ett snörasskydd i höstas men de har bara varit här och mätt, säger Birger och suckar.

Barbro har skottat och sopat rampen så länge det har gått men när snön från taket rasade blev det helt stopp. Nu kommer man varken in eller ut den vägen utan det är trappan som gäller. Och den kan inte Birger använda

– Vad händer om det blir sjukdom eller om det börjar brinna och jag är hemma själv. Det finns ju bara en utgång, säger han.

Birger Nilsson i Rastorp är instängd i huset på grund av snöras som blockerar rullstolsrampen. Kommunen satte aldrig upp något snörasskydd på taket. Sambon Barbro Andersson hjälper till så mycket hon kan.

Mer läsning

Annons