Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rundtur i en ruin

Mystiska barnskelett och giriga abbedissor. Riseberga kloster ruvar på hemligheter som kan få de mest hårdhudade av historievurmare att spetsa öronen.

Annons
Historieintresserade besökare på guidad tur i Riseberga klosterruin.

– Vi får vänta med frågorna tills dess att vi har kommit upp för backen, pustar vår guide Kerstin Löfqvist Åberg på väg mot klosterruinen. I tyst samförstånd vandrar gruppen på dryga dussinet upp för den lummiga kullen. Det är inte lätt att guida i brant uppförsbacke. Särskilt inte i 30 graders värme.

– Vi började på allvar med turerna 2003 i och med Birgitta-jubileet. Det är väl ingen folkstorm hit direkt. Ibland kommer det inget folk alls och då är det bara att åka hem igen, säger Kerstin och torkar sig i pannan.

Risberga Redivia

Turerna anordnas av föreningen Riseberga Redivia. För det facila priset av 20 kronor får man en dryga timmes lång historielektion i praktfull miljö. Att använda sig av klyschan ”man riktigt känner historiens vingslag” känns faktiskt helt okej i sammanhanget.

Kerstin leder världsvant sin vetgiriga skock genom klostrens olika ”rum”. Ibland stannar vi upp i tystnad. Andaktsfullt tar vi in den historiska miljön av bästa förmåga. Om man lyssnar tillräckligt noga kan man till och med lära sig ett och annat.

Allting började visst med en Birger Brosa som skänkte gården Riseberga till ett par driftiga nunnor i slutet av 1100-talet. Klostret hann bland annat bebos av Heliga Birgittas två döttrar innan allt brann ner 1546 och buffeln Vasa gjorde om byggnaden till allmänt stenbrott. Där ser man.

Adliga flickor

Visste ni förresten att många av flickorna i klostret tillhörde adelsfamiljer som betalade dyrt för att flickorna skulle kunna leva ett asketiskt liv i samråd med Gud? Eller att man 2004 hittade skelett av både män, kvinnor och barn i den nordvästra delen av klostergården? Nu vet ni.

En av turens yngre besökare drar sin mamma i armen och pekar på en av de strategiskt utplacerade informationsskyltarna med färgglada illustrationer.

– Mammaaaa, så här såg det ut förr i tiden och nu är det bara det hääär kvar.

En bättre resumé av seneftermiddagens historielektion är svårt att få.

Det anrika klostrets historia intresserar stora som små.

Mer läsning

Annons