Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-nej till vindkraftsparken

Socialdemokraterna i Lekeberg vill skydda naturvärden i södra Kilsbergen och säger därför nej till en industriell vindkraftspark.

Annons

Med anledning av Stena Renewable ansökan om att få uppföra en vindskraftpark på Kronoberget i södra Kilsbergen har Socialdemokraterna i Lekeberg både diskuterat frågan om för- och nackdelar med vindkraft och vilka områden som kan vara lämpliga och olämpliga. En särskild vindkraftsgrupp har tillsatts som skall tränga djupare in i frågan och föra fram Socialdemokraternas syn på det tematiska tillägget till översiktsplanen. Vid måndagens medlemsmöte ägnades mycket tid till diskussioner kring området i Södra Kilsbergen och representanter från föreningen Kilsbergskanten informerade om sina planer på satsningar i området. Planer som handlar om turism.

Något generellt beslut om vindkraft togs dock inte på mötet. Däremot var medlemmarna eniga om att uttala sig om hur Socialdemokraterna i Lekeberg ser på området i Södra Kilsbergen. Medlemsmöte beslutade i enighet att den unika naturen har ett sådant värde att det måste bli ett nej till en etablering av en vindkraftspark på Kronoberget.

Det unika med området enligt Socialdemokraterna är att det ligger i Sveriges demografiska mittpunkt men också med närheten till storstaden. Därmed är det ett av landets mest centralt belägna ”vildmarksområden”.

Kilsbergen har ett betydande värde som rekreationsområde och är därför värt att utveckla och ge ett särskilt skydd. Socialdemokraterna i Lekeberg anser att en satsning på en industriell vindkraftspark i södra Kilsbergen och liknande storskaliga industriprojekt inte ska tillåtas i detta område.

Mer läsning

Annons