Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknade bok om nattvarden – skrev den själv

Kyrkoherden Åke Sonesson från Fjugesta saknade en bok om nattvardsgudstjänsten. Tillsammans med fotografen Inger Persson har han nu själv gjort en sådan bok.

Annons
Medförfattare. Inger Persson och Åke Sonesson har tillsammans gjort ”Den röda boken om den heliga mässan”, som beskriver nattvardsgudstjänsten.

Åke Sonesson är kyrkoherde i Almby församling i Örebro, men han är bosatt i Fjugesta. Han vill fylla en lucka med boken som fått namnet ”Den röda boken om den heliga mässan”.

– Jag tyckte att det var så konstigt att det inte fanns någon bok som i bild förklarar och beskriver nattvardsgudstjänsten. Den senaste som gjorts i Sverige är från 1954. Den är i svartvitt och innehåller inte så många bilder, säger Åke.

Hans och Inger Perssons bok är desto mer färg- och bildrik och som titeln skvallrar om är rött en central färg.

– Dels tyckte vi att det skulle vara snyggt, men sedan är det ju en av de liturgiska färgerna, säger Inger Persson.

ÄmbetsdräkterHon gav under förra året ut en bok om kyrkans ämbetsdräkter och den var även upprinnelsen till den nya boken.

– Jag pratade med Åke, som sade att han länge velat göra en bok om nattvardsmässan. Då tyckte jag att det skulle vara trevligt att fotografera den.

Den nya boken beskriver i bild och text noggrant mässans olika moment. Bilderna är tagna i Almby kyrka under en mässa som leds av Åke Sonesson själv.

Inger och Åke ser flera användningsområden för boken.

– Den kan användas som ren undervisning för exempelvis kyrkvärdar, men även till blivande präster, säger Inger.

– Men egentligen riktar den sig till alla som vill förstå nattvardsmässan, säger Åke Sonesson.

Mer läsning

Annons