Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstart med glass i stora lass

Hidinge. Hidinge skola firade skolstart under onsdagen med att glassbilen levererade småstrutar. Och förskoleklassen på Äppelgården har 26 barn i år, ett riktigt rekord.

Annons
Hidinge skola F-6. Alla barn bjuds på glass första skoldagen. Här delar Ulrika Lagnesjö ut små strutar till sin fjärdeklass.

Mungiporna pekar uppåt på de över 120 eleverna i Hidinge skola. Morgonen börjar med att idrottslärare Kjell-Erik Annerblom läser på små lappar vad lärarna gjort under sommaren. Många glada skratt hörs. 08.20 kommer glassbilen inkörande på skolgården och barnen rusar mot bilen.

Ingen sjätteklass– Alla som svarar ”ja” på frågan om det ska bli roligt att börja skolan får en glass, säger läraren Ulrika Lagnesjö.

Hon har följt barnen sedan ettan och nu börjar de fyran. Inne i klassrummet fortsätter barnen att berätta om sommaren. En ny elev presenteras också.

– Och så ska vi ha lite ”matte”, och raster förstås, säger Ulrika Lagnesjö till NA.

På grund av ojämna barnkullar så finns ingen sjätteklass det här året på Hidinge skola men det är fortfarande en F-6 skola betonar rektor Marianne Liljeskog-Gunnarsson. Hon berättar också att paviljongen som tidigare stått på Lekebergsskolan nu skall användas av fritids, förskoleklassen och som musiksal.

Trångt men braFritids har också fått större lokaler. Förskolan Trollsländan har flyttat över till den nybyggda förskolan i Hidinge och fritids har fått ta över de gamla lokalerna.

26 barn börjar i förskoleklassen och det är trångt i samlingssalen på andra våningen i Äppelgården.

– Men lokalerna här är väldigt bra och vi har många utrymmen. Det är sällan vi har många barn i samma rum, säger förskollärare Åse Lööw.

Lek och allvar

Tillsammans med kollegan Liane Gustavsson ska hon med lek och allvar forma en bra grupp och förbereda dem för skolstarten nästa år.

– Vi kommer att dela dem i två grupper. Åse har ”matten” och jag skall ha svenska med ”Trulle tema”. Vi lär oss svenska med förståelse för ord och det ger dem ett försprång inför ettan, säger Liane Gustavsson.

Glada miner. Förväntansfulla barn och föräldrar i förskoleklassen, Äppelgården.

Mer läsning

Annons