Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluthandlat på nätet

Försöket med att hemvårdens personal handlar mat på nätet åt äldre med biståndsbeslut ska avslutas.
– Syftet var att frigöra tid åt personalen, men det har inte fungerat så, säger Carina Larsson, förvaltningschef för vård och omsorg.

Annons

Projektet startade hösten 2010. Nu har det utvärderats.

– Vi har beslutat att avveckla det. Nästa vecka körs de sista leveranserna ut, säger Carina Larsson.

Orsaken är att de boende som deltagit i försöket inte kunnat handla på nätet som det var tänkt. Sju personer berörs, det rör sig om äldre och sjuka människor som i flera fall haft problem med att se på datorskärmen. Så de har skrivit listor på vad de vill ha handlat som tidigare, sedan har personalen gått till kontoret och beställt mat från nätaffären därifrån.

Fel målgrupp

– Det var nog inte rätt målgrupp, medelåldern är 87 år. Men jag förstår tanken från början, den var att personalen skulle slippa gå och handla och på så vis få tid till att göra annat med brukarna, säger Carina Larsson.

Kommunen har samarbetat med Handla 24 på Ica i Fjugesta, som skött leveransen av maten.

– Det har fungerat utmärkt, säger Carina Larsson.

Kostsamt

Ica-handlaren Tomas Walfridsson säger att de har lärt sig en del av projektet, bland annat hur de ska strukturera affären.

– Men försöket har kostat oss pengar för personal, bil med mera. Vi har inte fått några skattepengar från kommunen utan stått för kostnaderna själva, säger han.

Nya försök i framtiden

Carina Larsson utesluter inte nya försök med näthandel.

– Det kommer nog i framtiden. Det finns inget som säger att personalen inte kan hjälpa brukare att handla från nätet om önskemål finns, säger hon.

Mer läsning

Annons