Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små kycklingar piggar upp

På äldreboendet Linden i Fjugesta har boende och personalen den senaste tiden haft glädje av nykläckta kycklingar. Både som sällskap och samtalsämne.

Annons
Lindens äldreboende. Hanna Sandell och Carolina Klodner hjälper till när Ulla Andersson ska klappa de nyckläckta kycklingarna.

– Så roligt de äldre damerna har haft, säger Ulla Andersson, 82 år.

Hon har bott på Linden en tid och trivs bra. Men hon saknar förstås platsen där hon växte upp, Värhulta gård, Edsberg. Ofta befinner hon sig där i minnena och i fantasin. Van vid att ha fyra katter omkring sig hemma på gården är det väldigt uppskattat med levande djur.

– Vi har vänt på äggen under tre veckor i en lite kläckningsapparat och det har engagerat hela personalen, säger Ulrika Hellberg som jobbar på Linden.

Hon tog med äggen som sedan kläcktes till några mörka kycklingar och berättar att de flesta av de boende är uppväxta på landet och vana vid att det finns djur omkring dem.

– Det är inte så lätt att bli gammal och ha krämpor. Det här är något som engagerar så man glömmer bort krämporna en stund, säger hon.

Nu visslar nymfparakiten Bosse i sin bur. Han har varit ovanligt tyst de senaste dagarna.

– Bosse har blivit avundsjuk sen kycklingarna kläcktes. Men de försvinner snart så då blir han i centrum igen, säger Ulla.

Hon berättar att hon är utbildad sjuksköterska och jobbat många år.

– Så jag är en lite besvärlig patient. Det blir man alltid när man jobbat inom vården. Men humorn är viktig annars orkar man inte, säger Ulla.

Boendet är bekvämt och personalen trevlig. Ulla skojar med dem utan att de ”träter”. Samtidigt saknar hon friheten att åka iväg med bil och hon orkar inte ”springa i affärer” längre.

– Vi blir ompysslade här och personalen hjälper mig med mat, dusch och tvätt. Det är oroligt att vara ensam. Om jag fick önska något var det att ha mer utbyte med personalen. Att till exempel gå ut och handla på kvällen, avslutar Ulla.

Nyligen fick Lekebergs kommun mycket goda omdömen i PRO:s äldrebarometer.

– Sex av sex i betyg på till exempel äldreomsorgens kvalité i allmänhet, kvalité på äldreboende, personalkontinuitet och tillgång till anhörigstöd, säger kommunstyrelsens ordförande Charlotta Englund (C).

När det gäller tillgång till särskilt anpassad kollektivtrafik blir det dock sämre då detta saknas i Lekeberg.

– Men vi vill verka för en förbättring.

Ulla Andersson klappar de nykläckta kycklingarna.

Mer läsning

Annons