Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart stannar bussen i Lanna

En efterlängtad trafiklösning närmar sig för Lanna- och Vintrosabor som pendlar till och från Karlskoga med länstrafikens linje 500.

Annons
Motorvägshållplats vid Lanna. Ska underlätta busspendlingen till och från Karlskoga.

En busshållplats på vardera sidan av E18, motorvägen, håller på att färdigställas av Skanska AB på uppdrag av Trafikverket. Ett arbete som påbörjades i slutet på 2013. Tanken är att underlätta möjligheten att pendla till och från Karlskoga. Gång och cykelvägen som går från pendlarparkeringen i Lanna och passerar under motorvägen på väg mot Vintrosa håller också på att anslutas till båda hållplatserna. Betongplattor har lagts, asfalt är på väg liksom räcken mot vägbanan och ett cykelställ ska finnas. Om det även blir en busskur är inte klart i dagsläget. Men marken är förberedd för en sådan.

– Om det finns ett utrymme så är det nog så, men jag lovar inget, säger Thony Lundberg, trafik- och marknadschef på Länstrafiken i Örebro län.

Lundberg menar att de nya hållplatserna behövs.

– Delvis löser de resebehovet till Karlskoga i takt med att befolkningen i Lanna ökar. Det har varit lite knepigt förut att kunna resa till Karlskoga.

Kommunstyrelsens ordförande Charlotta Englund (C) är positiv.

– Det ger mer valmöjligheter och vi vill öka resandet med kollektivtrafik. Det är därför vi har byggt en pendlarparkering.

Linje 500, ”motorvägsbussen”, stannar i dag vid Lekhyttan för av och påstigning i båda riktningarna. Den nya motorvägshållplatsen i Lanna som kommer att heta Lanna motorväg blir annorlunda enligt Thony Lundberg på Länstrafiken.

– Det ska bara gå att resa till och från Karlskoga från Lanna motorväg. Så hållplatsen blir ett tillägg för resande mot Karlskoga jämfört med hållplatsen i Lekhyttan, säger han.

En person kan kliva på bussen i Lanna och åka till Karlskoga. Men den som åkt med från Örebro kan däremot inte kliva av i Lanna. De som åker med bussen från Karlskoga kan däremot stiga av i Lanna.

– Men om det inte är någon som ska kliva av i Lanna så stannar inte bussen, förklarar Lundberg.

Det innebär också att det inte går att åka från Lanna till Örebro med motorvägsbussen.

Se trafikverkets hemsida: http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Orebro/E18-busshallplatser-Lanna/

Motorvägshållplats vid Lanna. Mot Karlskoga.

Mer läsning

Annons