Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start för anhörigkafé

Under onsdagen var det anhörigdag i Lekebergs kommun och det uppmärksammades med ett anhörigkafé
– Vi hoppas att det här sprids till fler nu, säger Linda Möller som är arbetsterapeut och anhörigstödjare.

Annons
Anhörigkafé i Kastanjen. Carina Oskarsson är anhörigkonsulent i Örebro och berättade för deltagarna i Fjugesta om sin erfarenhet av att vara anhörigstödjare.

Sammanlagt kom runt 25 personer till Oasen på Kastanjen. Speciellt inbjuden gäst var Carina Oskarsson som är anhörigkonsulent i Örebro kommun. Hon berättade om sina egna erfarenheter av att vårda nära anhöriga: Farfar, make och mamma.

– Vi som anhöriga behöver få stöd. Vi måste hitta det där andningshålet och det gör man i en anhöriggrupp.

Hon berättade vidare att det ofta är kvinnor i yrkesverksam ålder som tar hand om sina sjuka föräldrar och att det är okej att välja bort den kommunala hjälpen om man vill.

– Men det är inte lätt att orka dygn efter dygn, år efter år.

Carina Oskarsson menar att anhöriggrupper är bra att delta i för att prata om sin situation och att det finns stöd och hjälp att få.

Efter maten och Carinas berättelse blev det kaffe och då passade de flesta på att prata med andra i liknande situationer. Linda Möller och sjuksköterskan Tomas Halleby uppmanade besökarna att lämna förslag i en låda på hur de vill att det ska se ut i fortsättningen med nytt anhörigkafé och eventuella föreläsare. I dag torsdag startar en Anhörigcirkel demens med fem deltagare för att fördjupa kunskapen om demens och att ge möjligheter att dela erfarenheter med andra. Dessutom startar även en make-maka grupp.

- Anhörigskapet är inte bara en börda. Man gör det av kärlek också, säger anhörigkonsulent Carina Oskarsson.

Mer läsning

Annons