Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsbidrag till jobbsatsning

Lekebergs kommun har fått statsbidrag till en jobbsatsning för personer med psykisk ohälsa.
– Målet är att de ska få vanliga jobb, säger arbetskonsulenten Jenny Vennerstrand som leder projektet.

Annons

Projektet riktar sig till personer med psykisk ohälsa som står långt ifrån arbetsmarknaden, men är motiverade att skaffa ett vanligt lönearbete. Det rör sig alltså inte om några åtgärdsjobb.

– Vi ska leta jobb på den öppna arbetsmarknaden, både inom den offentliga sektorn och hos privata arbetsgivare, säger Jenny Vennerstrand.

Individuell supportJobbsatsningen utgår från IPS-metoden (individuell placering och support), som bygger på personens egen vilja att arbeta.

– Det som är specifikt med IPS-metoden är att vi utgår från vad personen är intresserad av och vill arbeta med när vi går ut och söker jobb.

Tanken är att personen ska börja arbeta direkt och få den hjälp som behövs för att klara jobbet på arbetsplatsen.

– Ambitionen är att personerna ska få en meningsfull sysselsättning. Det måste inte vara ett arbete, studier är ett annat alternativ.

Bidrag för ett årKommunen har fått statsbidrag till jobbsatsningen i ett år, men hoppas få bidrag till ytterligare ett år. Jenny Vennerstrand och ytterligare en arbetskonsulent, Marielle Fältström, har anställts för att driva projektet.

De ska samarbeta med arbetsförmedlingen, försäkringskassan, landstinget och brukarorganisationer för att få till en så bra lösning som möjligt för den enskilda individen.

– Det ska bli jättekul att arbeta med det här projektet, säger Jenny Vennerstrand, som räknar med att verksamheten kommit i gång inom några veckor.

Mer läsning

Annons