Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Västernärkes snickerihistoria

Författaren Rolf Jansson lockade storpublik till Vetenskapspuben  den 18 september när han fortsatte att berätta historien om Klaessons möbler. 

Annons
Leksaksfabrik. Gamla leksaker från Lekeberg visas på Sparbanksbörsen.

Rolf Jansson berättade om alla möbel- och snickerifabriker som låg längs Storgatan i Fjugesta på 30-talet. Då sysselsatte snickeriindustrin i Fjugesta närmare 250 personer. Han visade också bilder och berättade om alla fabriker i Gropen som länge var ett större industricentrum än Fjugesta. Där fanns det flera möbelfabriker och en likkiste- och leksaksfabrik.

Publiken fick också se interiörbilder från Västernärkes Möbelindustri i Ökan, Gropen, som stått orörd sedan den lades ner på 60-talet.

Så blev det också dags att visa på att traditionerna lever vidare. Kjell Martinsson startade sin snickerifabrik i Kräcklinge när han fick del i ett berömt arv och driver den nu tillsammans med sin bror Björn. Och nu kliver även kvinnorna fram. Eleanor Heinonen har start Kvistbro Träteknik och Kajsa Lööv som är utbildad möbelsnickare, driver sitt företag Kavat Snickeri i Klaessons gamla lokaler.

Rolf Jansson kunde också presentera ytterligare en nyetablering. Det var möbelsnickaren Sebastian Agelsjö som har köpt Bröderna Hellströms gamla fabrik i Edsberg. Sebastian berättade att han utbildade sig vid trälinjen på Tullängsskolan. Sedan arbetade han som möbelsnickare vid Falltorps snickerier i Klaessonshuset. Där tillverkade han bland annat den klassiska Olle-Soffan som finns på järnvägsstationer och apotek .

När Falltorps snickeri lades ner började han att köra lastbil. Sebastian bor granne med den gamla fabriken och när loppisaffären som fanns där flyttade efter sommaren, köpte han fabriken. Han berättade att det är ett långsiktigt projekt att få igång ett snickeri.

Lennart M Pettersson

Mer läsning

Annons