Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studiefrämjandet satsar på radioteater

Gillar du radioteater? Ratta då in Länsradion på 89,2 i vår. Med start i april sänder Studiefrämjandet fyra nyinspelade föreställningar med lokala förmågor i rollerna.

Annons
Rod Cansby regisserar

En av pjäserna är ”Resan till Fagersta”, som är skriven av Anna Wahlgren. En gång i veckan samlas den gruppen för att repetera, men när NA besöker dem är det en reducerad skara som samlas i Sparbanksbörsen i Lekeberg.

Flera har lämnat återbud på grund av sjukdom och förhinder. Men Charlotta Ericsson och Kajsa Henriksson är på plats för att gå igenom scenerna tillsammans med regissören Rod Cansby. Han är teaterkonsulent i Studiefrämjandet och den som tog initiativet till att starta radioteatergrupperna. För det är inte bara en grupp, utan flera.

Ett annat gäng har tagit sig an föreställningen ”Slipsen”, som redan är färdiginspelad. Nu återstår mixning, berättar Rod Cansby.

Dessutom repeteras pjäserna ”Silverbröllop” och ”Virus” för fullt.

Allt görs i Studiefrämjandets regi och pjäserna ska sändas i Länsradion, Radio Sydnärke.

– Allting föddes som en idé över en kopp kaffe. Jag var på dagcentralen Knuten i Hallsberg förra våren för jag ville ha igång en teaterverksamhet för daglediga. Christer Folkesson från Studiefrämjandet var där och spelade. Vi fikade med några av de daglediga och någon nämnde radioteater. Det vore kul, tänkte vi, berättar Rod Cansby.

I höstas tog projektet fart.

– Vi började leta efter lämpliga manus och försökte hitta skådespelare.

Vad letade ni efter?

– Det skulle vara en historia som tilltalar oss och inte för svår att göra om från sedd teater till radioteater, säger Rod Cansby.

– Men ”Resan till Fagersta” är en utmaning för den innehåller mycket stumspel. Vi löser det genom att lägga in repliker i de partierna.

Läs mer i tisdagens papperstidning.

Mer läsning

Annons