Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängig välgärning fyllde Lekebergskyrkan

Det var en överväldigad Bertil Johansson som kunde räkna in ett 140-tal i konsertpubliken.

Annons
Svängigt stöd. Benny Lawins Dixie Talks förstärkt med trumpetaren Lennart Axelsson fick både publik och pengar att rulla in vid stödkonserten för Västafrikahjälpen i Lekebergskyrkan. Foto: Göran Kempe

Fjugesta. För att klarar av driften samt utveckla det sjukhus som Västafrikahjälpen byggt i Burkina Faso arrangerades en stödkonsert på söndagen i Lekbergskyrkan.

Dagen till ära var både Ingrid och Bertil Johansson, som företräder Västafrikahjälpen, uppklädda i mossi-folkets festdräkt.

– Det är alltid en vånda att arrangera sådana här stödkonserter. Det man frågar sig är om det ska komma någon publik över huvud taget, sa Bertil medan han leende blickade ut över de 140-talet i publiken.

Förra gången stödkonserten arrangerades hade det kommit 70 personer, så det var lätt att förstå att paret Johansson var nöjda.

För pengarna som rullade in i söndags behövs. Sjukhuset är byggt, men ännu är det inte klart att ta emot alla patienter som behöver vård. I januari är det tänkt att de första kirurgsalarna ska börja monteras upp.

– Vi behöver bygga upp kirurgsalar, kök och tvätteri samt få tag på en röntgenutrustning, förklarade Bertil medan ett bildspel från sjukhuset rullade fram på kyrkans vägg.

För att nå det målet hade paret Johansson tagit draghjälp av bandet Dixie Talks med gästartisterna Lennart Axelsson och Hans-Ove Nykvist.

– De ställer upp praktiskt taget gratis, det enda de ville ha var bensinpengar, säger Bertil Johansson.

Med van hand fattade sedan Benny Lawin mikrofonen och gungade igång bandmedlemmarna.

Mats Eriksson trummor, Mikael Hagberg kontrabas, Kalle Olsson klarinett och BG Augustini banjo – öste då på med några nummer New Orleans-jazz.

Efter dem fyllde bandet – förstärkt med trumpetaren Lennart Axelsson – på med ett par Louis Armstrong-klassiker innan det var dags att växla in på julmusikspåret.

– Nu blir det lite jul-touche, förklarade Lawin när applåderna lagt sig.

Därefter klämde band och gästartisterna Axelsson och dragspelaren Hans-Ove Nykvist i med först ”Nej, se det snöar” för att sedan följa upp den julsången med ”Röde Rudolf”. Det som möjligen överraskade publiken var att båda låtarna var omarrangerade i rumbatappning.

Första setet – före kaffet och landgången – avslutade de med att ge ”Amazing Grace”. Det valet var ingen tillfällighet, och förklaringen lät inte vänta på sig.

Ingrid Johansson översatte låttiteln till det svenska förunderlig nåd. Ett passande ordval för det som alla varit med om att bygga upp i Burkina Faso. Därför hade sjukhuset där döpts till det franska La Grâce.

Uppskattat. Applåderna under Dixie Talks stödkonsert var både långa, många och varma.
Glad. Det var en glad Bertil Johansson som kunde notera publikrekord för stödkonserten  i Lekebergskyrkan.

Mer läsning

Annons