Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraternakan få vågmästarroll

När Alliansen skall styra i Lekebergs kommun i minoritet ger de också Sverigedemokraterna möjlighet att bli vågmästare.

Annons

Det tänka majoritetssamarbetet mellan S, C, V och FP sprack nyligen på ett par principiella frågor och det var Centerpartiet som valde att bryta samarbetet.

– Jag vill inte säga vilka frågor det är som har stjälpt samarbetet, det får de göra själva. Vi var överens om alla våra frågor med centern, till exempel om att inte sälja ut kommunal verksamhet. Nu vet jag inte hur det blir med det, säger Kristine Andersson, ordförande i arbetarekommunen i Lekeberg.

Under onsdagen skall allianspartierna C, M, KD och FP berätta om hur de tänker styra Lekebergs kommun trots att de har ett mandat för lite för att bilda egen majoritet i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att det är sorgligt att de sätter sig i minoritet när vi har partier som Sverigedemokraterna och andra som blir vågmästare i kommunfullmäktige, säger Kristine Andersson.

Margareta Karlsson från Vänsterpartiet tror att det nu kan bli problem.

– Det blir ingen tydlig majoritet och det tycker jag är tråkigt för kommunen. Alliansen tycks förlita sig på att få stöd från annat håll och ger vågmästarrollen till Sverigedemokraterna.

Titti Bäckman från Miljöpartiet för fram liknande tankegångar. Hon trodde att samarbetet S, C, V och FP skulle fungera och är nu bekymrad för det nya politiska läget och för kommunen.

– Jag vet inte riktigt vad jag skall säga. Det är tråkigt med den här turbulensen och jag tror att Lekebergsborna kan tycka att det är rörigt att politikerna inte kan bestämma sig fast det är en fördel att det sker innan nya kommunfullmäktige sammanträder. Det är inte helt bra att de gör så att Sverigedemokraterna blir vågmästarparti, säger hon.

Klart är att S, V och MP kommer att ha en valteknisk samverkan för att besätta poster i nämnder och styrelser. S och V tänker också fortsätta samverka politiskt.

Kerstin Leijonborg, Framtidspartiet i Lekeberg, tycker inte om det som hänt.

– Nej, det här är lite ”sandlåda”. De gör det här för deras eget bästa inte för Lekebergs bästa.

NA sökte förgäves Sverigedemokraten Jonas Holm under tisdagen.

Mer läsning

Annons