Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydnärke nobbar betygsförsök

Kultur- och bildningsnämnden i Lekeberg bestämde sig för att årskurs 4 inte ska delta i försöksverksamhet med betyg. Ingen annan kommun i Sydnärke verkar heller att nappa på erbjudandet.

Annons

Nämnden var helt enig och hade diskussioner om värdet av att vara med i betygsförsöket. Man har också lyssnat på vad personalen i skolan tycker.

– Lärarkollektivet ser inga fördelar och rektorerna känner inte heller att det finns någon anledning att vara med. Jag tycker att det är för stor oklarhet med försöksverksamheten och beslutet från politiken centralt är märkligt, säger Håkan Söderman (M), ordförande i kultur – och bildningsnämnden.

Han menar att beslutet om försöksverksamhet är en kompromiss mellan allianspartierna och regeringen och ett sätt att få bort beslutet om betyg från den politiska agendan.

– Det känns inte genomarbetat och hur ska det utvärderas? Hur ska man kunna jämföra elever som har fått betyg med de som inte har fått betyg?

Nyligen tog bildningsnämnden i Hallsberg beslutet att inte delta i betygsförsöket. Moderaterna i Hallsberg hade dock ett motförslag. I Kumla beslutade nämndens majoritet av S+M att säga nej och i Laxå funderar man på hur man vill göra. I Askersund är inte frågan aktuell alls enligt Ronny Larsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Mer läsning

Annons