Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas tror på tyst turism

Forskningsprojekt visar att den tysta naturen har positiva hälsoeffekter på oss, säger Thomas Welander ägare till Sirsjötorp norr om Mullhyttan. Han försöker starta ett turistprojekt som skall använda sig av skogarna och sjöarna i Kilsbergen.

Annons
Thomas Welander och dottern Sandra vid sjön Trollkarlen. NA:s reporter intygar att det verkligen är tyst på den här platsen.– Trollkarlen och skogarna runt omkring är ett av de ställen där vi har ”naturens väsen” kvar och man känner mystiken när man går här, säger Thomas Welander.

Thomas Welander är doktor i miljöteknik, bor med familjen i Lund och är anställd i ett miljöföretag som sysslar med vattenrening och biogasproduktion i stora delar av världen. Jobbet innebär långa arbetsdagar och resor. Därför uppskattar Thomas tystnaden vid sin skogsfastighet Sirsjötorp när han vistas där.

– Här har det varit otroligt viktigt att ladda batterierna. Jag förstår själv hur viktigt det är för oss människor med tystnad.

Tystnad är en bristvaraFrån verandan ser man Sirsjön och några hundra meter in skogen ligger sjön Trollkarlen. Här har Thomas Welander planer för framtiden.

– Trollkarlen och skogarna runt omkring är ett av de ställen där vi har ”naturens väsen” kvar och man känner mystiken när man går här. Skogsrå, troll, älvor. Här handlar det mycket om att uppleva och hur man får fram skogens värden utan att hugga ner den, förklarar Thomas.

Hans koncept går ut på att främst locka turister från Europeiska länder som Tyskland, Holland och England. Länder där tystnad är en stor bristvara.

– De skriker efter det här så det är en fantastisk resurs.

Boende i trädEn av idéerna kommer från början från Harads utanför Luleå där man byggt ett antal ”trädhotell” uppe bland trädkronorna. I dag kommer folk från hela världen och betalar bra för att bo. Thomas Welander kan tänka sig ett trädboende, ”Bergatrollens tron”, på höjden söder om Trollkarlen.

– Med en vidunderlig utsikt över större delen av Närke. Lite längre ner kan jag tänka mig att bygga ”Bergatrollens sal” med plats för hundratalet matgäster. Här skall man också få uppleva berättelser och sägner om olika väsen.

Thomas Welander förklarar att satsningen är kopplad till många aktörer i kommunen och inte bara i Kilsbergskanten med boenden, guider och aktiviteter. Ett nätverk med många entreprenörer som kan utveckla att många arbetstillfällen.

– Och det skall inte bli någon okontrollerad turism. De vill ha guider som visar runt.

Positiva politikerUnder våren träffade Thomas Welander tillsammans med Föreningen Kilsbergskanten politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott som var positiva till idéerna. Investeringen under de första åren handlar om cirka 10 miljoner kronor. Det kommunen behöver bidra med är en positiv inställning till bygglov med mera. I nuläget bromsas alla planer av att det råder ett riksintresse för vindbruk i området och därmed stopp för byggnation.

– Ja, det hela ligger på is tills vi vet hur det blir med vindkraften i Kilsbergen. Men jag tror att säger man nej till vindkraften så säger man ja till det här. Vi har mycket större potential än vindkraften.

Den som vill veta mer om Thomas Welanders planer kan komma till Ekofärghuset i Vekhyttan på lördag och söndag under Upplev Kilsbergskanten. Han finns på plats med ett bildspel och är tillgänglig för frågor och diskussion.

Thomas Welander vid

Mer läsning

Annons