Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillskott i kassan för vård och skola

Utan diskussion klubbade på tisdagen Lekebergs kommunstyrelse igenom beslutet om kommande års budgetäskanden. Vård- och omsorgsnämnden får en förstärkning på 5,9 miljoner kronor och kultur- och bildningsnämnden en förstärkning på 4 miljoner kronor.

Annons

– Det var dagens överraskning, att oppositionen inte lade några egna förslag utan helt gick på vår linje, säger Charlotta Englund (C), kommunstyrelsens ordförande.

Budgetarbetet sker i två steg, där budgetäskanden är det första innan ramar och skattesatser sedan beslutas i november. Tack vare det nya skatteutjämningssystemet, som enligt allt att döma träder i kraft i januari, får kommunen drygt 16 miljoner kronor att fördela ut i budgetförstärkningar, mot annars knappa 2,5 miljoner kronor.

Alla lär inte bli nöjda och glada, eftersom de sammantagna äskningarna från nämnderna låg på 46 miljoner kronor. Men Charlotta Englund känner ändå en tillfredsställelse med beslutet.

– Det är klart att man alltid önskar att man skulle kunna göra mer, men jag känner mig ändå nöjd med att vi kan lägga dessa ramförstärkningar.

Kommundirektör Hans Boskär påpekar att Lekeberg har en avundsvärd sits.

– Det är en stor sak i dagens läge att inte behöva lägga några sparkrav på verksamheten, det är inte många kommuner som klarar sig undan det.

Ett orosmoln finns dock: delårsrapporten visar på ett underskott på närmare 6 miljoner kronor. Nämnderna är därför tillsagda att få sina budgetar i balans.

Mer läsning

Annons