Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre gånger träning i Lekeberg

Vintermörkret blir lättare att uthärda om man tränar fysiskt. I Fjugesta finns tre olika träningslokaler att välja på.

Annons

I kommunhusets källare har Gropens IF en träningslokal som drivs av medlemmarna. Andreas Andersson och Mattias Edwardsson är där när NA kommer på besök. Andreas är deltidsbrandman och jobbar på Fjugesta snickerifabrik. Han menar att både axlar och rygg ”tar stryk” i jobbet.

– Jag tränar ungefär en timme tre gånger i veckan och spelar innebandy på lördagar. Det är bra att hålla i gång kroppen. Man mår bättre av att ha varit här och känner sig lite duktig.

Mattias är elektriker och känner också av ryggproblem som han tränar bort tre gånger i veckan. Som medlem i föreningen bytte han nyligen lysrören i träningslokalen.

– Men det blir ingen övrig motion förutom promenader med barnvagnen, säger han.

Öppnade eget gymSusanne Bäckström är småbarnsförälder och anställd som behandlingsassistent på Bergsmansgården i Brotorp men funderar hela tiden på utvecklingen av sitt nystartade företag.

I maj 2011 öppnade Susanne Bäckström gymmet Join us i för detta Klaessonhuset i Fjugesta. Det hade då varit stängt efter att förra ägaren gått i konkurs. Susanne har investerat i en del nya maskiner och träningskunderna har återvänt.

Förutom maskinerna för enskild träning finns grupper som tränar tillsammans: Stepup, Zumba toning, Tabata, Bodypump med flera. Här finns även barndans, jazzdans för lite äldre barn och pensionärerna är välkomna att träna.

– Min tanke är att satsa. Det ska vara roligt att träna och vara lite socialt. Vi har kul ihop och det ska finnas något för alla åldrar, förklarar Susanne Bäckström.

Hon är definitivt inte ensam i gymmet. Förutom ett 15-tal instruktörer finns ett par personliga tränings-coacher.

– Man kan få ett upplägg på träningen som effektiviserar den.

Ett par dagar i veckan erbjuds barnpassning under en timma och Björn Vidinghoff har nyligen startat ett pass med Kundaliniyoga.

– Det är andningsövningar, dynamisk yogaposition, meditation, mantrasång och avslappning, förklarar han.

Bara för kommunanställdaI Kastanjen har kommunen sedan oktober 2010 en träningslokal. Hyresgästerna, brukarna och alla kommunanställda kan träna här gratis. Enhetschef Frank Juppe ansvarar för lokalen och berättar att det tidigare fanns en liten träningslokal i Lindens källare.

– Våra brukare går inte på andra gym och det är lätt för dem att träna här. De får stöd av personalen, säger han.

Johan Prabin är anställd i kommunen och tränar ett par gånger i veckan.

– Jag kan ta det på lunchen eller efter jobbet, säger han och svettas på motionscykeln.

Läs Peter Erikssons krönika om träning i tisdagens NA

Susanne Bäckström med pensionärerna Gullan Gustavsson och Solveig Larsson som tränar regelbundet på gymmet.
Mattias Edwardsson och Andreas Andersson tränar regelbundet i Gropens IF: träningslokal.

Mer läsning

Annons