Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje generationen i yrket

Värhulta gårdsmäklare har gått i arv i tre generationer. Fram till 2006 hölls lantbruksauktioner på gårdarna men i dag förmedlas fastigheter.

Annons
Per Anders Andersson, Luggavi Gård AB med tjuren Deville.

Per-Anders Andersson berättar stolt om farfar Hugo Andersson som var bokhållare. I början av 1920-talet fick han en förfrågan om att bli inspektor på Björnö i Roslagen. Gården var på 2 000 hektar.

– Han var väl känd för att vara pålitlig, säger Per Anders.

40 gårdar på ett årUnder ett år sålde han ett 40-tal mindre gårdar på Björnö och grundlade sitt blivande yrke: Gårdsmäklare. Hugos far, möbelsnickaren Per Andersson, hade köpt gården Värhulta söder om Edsbergs kyrka 1879. Det var här som Hugo började sälja gårdar. Sen ville folk att han skulle hålla auktioner även på ”liar och hästar” så han hyrde in ropare och blev auktionsförrättare.

Hugos son, Per-Olof Andersson, började ropa 1955, samma år som Per-Anders föddes. Per-Anders skolas in, blir fastighetsmäklare och tar över företaget som nu heter AB Värhulta. Men Per-Anders bestämmer sig tidigt för att sluta ropa på auktioner när han fyller 50 år.

– Fast när tiden väl kom då hade jag vånda. Auktionsjobbet innebär så god kontakt med människor och att få ta del av olika företag.

Kändes rätt att slutaFärre jordbruk, färre auktioner, fler resor och att alltmer blev webbaserat gjorde att det kändes rätt att sluta med gårdsauktioner. Samtidigt säljs familjegården Värhulta. Men redan 1995 köpte Per-Anders Stora Luggavi gård där han i dag driver lantbruksföretaget Luggavi gård AB. Han gillar att göra affärer och skapa relationer.

– Att känna när ”hand och handske” möts är det roligaste, att hitta exakt rätt mellan köpare och säljare. Och jag har en tro på jordbruket, en näring som behövs i dag och i morgon när vi bara har en självförsörjningsgrad på 50 procent i Sverige.

Tre generationer Värhultare 1964. Gårdsmäklare och auktionutropare. Per-Olof Andersson, Per-Anders Andersson och Hugo Andersson.

Värhulta gårdsmäklare

Gården Värhulta söder om Edsberg kyrka köps 1879 av möbelsnickaren Per Andersson

Sonen Hugo börjar sälja gårdar 1924 och startar med gårdsauktioner

Hugo Anderssons son, Per-Olof, börjar ropa på gårdsauktioner 1955

Sonen Per-Anders tar över företaget 1983 och bildar AB Värhulta 1986

2006 upphör gårdsauktionerna

I dag heter företaget Värhulta gårdsmäklare och har fyra anställda

Mer läsning

Annons