Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trystorps historia finns nu i bokform

I Sture Nilssons rykande, färska bok finns chansen att lära känna Trystorps slott närmare.

Annons
Författare. Sture Nilsson har skrivit den första och hittills enda boken som finns om Trystorps slott.

Tångeråsa. När Sture Nilsson fick förfrågan om att skriva boken kände han knappt till trakten. Nu känner han slottet väl och har sina favoriter.

– Det finaste är den yttre gårdsmiljön med alla uthus och näckrosdammen, säger Örebroförfattaren Sture Nilsson, som skrivit många kulturhistoriska böcker. Trots vanan att få hålla en färdig bok i handen, läser han aldrig när det är tryckt.

– Det finns alltid en oro att hitta fel, säger han.

Själva skrivandet av ”Socknen som blev säteri. Om Trystorps historia” tog inte mer än fem dagar. Förarbetet desto längre.

– Det fanns ganska uselt med material bevarat, det har varit svårforskat.

Under drygt ett år har han dock lyckats få fram både smått och gott om byggnader och människor på slottet, som att slottsherren Adolf Fredrik Falkenberg gick genom isen år 1802, eller att det 1892 tillverkades 19 000 kilo ost på gården.

– Det finns många sägner som jag tar död på. Bland annat ryktas det om att det finns en tunnel under sjön, men det gör det inte.

Uppdraget att skriva boken kom från den nuvarande ägaren Johan Wiberg som köpte Trystorp 2010.

– Boken har varit ett sätt att lära känna både trakten och gården. Eftersom jag känner Sture var det naturligt att fråga om han ville skriva, säger Johan.

Mer läsning

Annons