Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas låna 95 miljoner

Bygget av Kastanjen börjar bli klart och räkningen måste betalas. Men eftersom ett tidigare borgensåtagande har överklagats måste kommunen låna ut pengar till Lekebergs kommunfastigheter

Annons

Kommunens ekonomichef Peter Warman menar att konsekvenserna av överklagandet är att kommunen nu får ta ett lån till en högre ränta än om man hade tagit lånet för ett och ett halvt år sedan. Ove Nilsson vd för Lekebergsbostäder AB menar att överklagandet har ”spärrat ett antal möjligheter” men påstår inte att det medför högre kostnader.

Kastanjen som kommunen har beställt kostar enligt beräkningar cirka 67 miljoner kronor att bygga och sluträkningen är på väg. De 95 miljoner som kommunen nu vill låna skall även gå till att bygga ut förskola och fritidshem i Hidinge och Lanna. Tanken var från början att Lekebergsbostäder AB skulle låna upp pengar med hjälp av ett kommunalt borgensåtagande för att betala byggföretaget Skanska. Kommunfullmäktige i Lekeberg fattade därför ett beslut om en utökad kommunal borgen från 160 miljoner kronor till 255 miljoner kronor i slutet på maj 2009. Mellanskillnaden är de 95 miljoner kronor som kommunen nu skall låna.

Läs mer i tisdagens NA

Mer läsning

Annons