Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Udda föremål på Högan

Sommaröppet på hembygdsgården Högan rullar på ytterligare några söndagar framöver. I går handlade det mycket om udda föremål.

Annons
Ovanliga ting. Kerstin Andersson från Örebro pratade gamla udda föremål med ”sakletaren” Sune Grafver.

Västernärkes hembygdsförening öppnar dörrarna till hembygdsgården både på Högan och i Snarve under sommarsäsongen. Flera intressanta utställningar och programinslag möter dem som tar sig en tur till de båda gårdarna.

Fotoutställning

På Högan visar journalisten Rolf Jansson och fotografen Roger Lundberg en fotoutställning som handlar om fotografen Sophie Jansson som hade egen ateljé i Örebro och i Fjugesta.

Målningar

På hembygdsgårdens övre plan ställer tre konstnärer ut sina alster som är av betydligt modernare snitt än Sophies bilder. Gunilla Fenander visar varma akvareller, Maria Holmberg har mer mustiga oljemålningar och Anneli Hellberg ställer ut härliga målningar i akryl.

Men under varje öppettid finns även särskilda programinslag, och i går var det Sune Grafver från Örebro som hade plockat med sig mängder av föremål. Alla med sin egen speciella historia. Hemma har Sune och hustrun Vanja runt tusen föremål, och själv kallar han sig sakletare.

– Jag åker på runt 100 auktioner om året, men det ska bara vara udda och lite mystiska saker som jag köper, berättade Sune.

I bland vet han inte riktigt vad det är han har handlat, och då blir det att ta till lite detektivarbete.

– Det jag inte kan om grejerna tar jag reda på.

Värmande berättelser

Det blev således en intressant eftermiddag när Sune lyfte prylar och förklarade deras ursprung. Lite snålblåst var det allt ute på gårdstunet, men både kaffet och Sunes berättande värmde under ekens gröna krona.

Vill man veta mer om fotografen Sophie Jansson så kan man göra det redan på torsdag kväll i Snarve. Då kommer Rolf Jansson att berätta om hennes värld. Givetvis är det öppet även på söndag, och söndagen därpå den 7 augusti firas hembygdsgårdens dag på Högan. Detta med loppmarknad, öppen trädgård samt musikunderhållning med Benny Lawin och delar av Dixie Talks.

Mer läsning

Annons