Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplopp anmäls till socialstyrelsen

Det har varit stökigt på ungdomshemmet Bergsmansgården i Lekeberg under sommaren. I slutet på juli ägde ett upplopp rum med flera ungdomar och personal inblandade. En anonym anmälan har därefter gjorts till socialstyrelsen.

Annons

Enligt den anonyma anmälaren så har barn och personal på hela Bergsmansgården farit illa under en längre period. Anmälaren vill därför att socialstyrelsen granskar hur Bergsmansgården sköts. Ledningen för Bergsmansgården gjorde själva en anmälan till statens institutionsstyrelse om ”allvarlig händelse” den 23 och 24 juli.

Slog sönder inredning

Bakgrunden var att situationen på den låsta utredningsavdelningen urartade. Ungdomarna kände sig orättvist behandlade, gav sig på personal fysiskt och slog sönder inredning. Polis fick tillkallas och två av ungdomarna togs till häktet. En av ungdomarna slog sönder sitt eget rum plus ett rum till och fördes sedan till en avskiljningscell. Institutionschef Bosse Andersson berättar om tillfälligt olyckliga konstellationer bland ungdomarna som ofta mår väldigt dåligt och ett stort tryck på Statens institutionsstyrelse som omöjliggör förflyttningar mellan olika ungdomshem.

– Jag tyckte att personalen hade fått grepp om det men på kvällen den 23:e kulminerade allt och resulterade i skadegörelse.

– Vi har haft väldigt lite av sådana här otäcka händelser och jag tycker att personalen hanterade det här väldigt bra, säger Bosse Andersson.

Otäck upplevelse

Vanligare än den här allvarliga händelsen är att ungdomar polisanmäler personal för att de tycker att de tar i för mycket när de skall avskilja någon som är hotfull eller aggressiv

– Det är för att skydda andra och dem själva. Det kan också vara att de tycker att personalen är allmänt dumma och att de känner sig orättvist behandlade.

Bosse Andersson förklarar vidare att i elevgruppen är det ganska bra nu. En del av personalen har tyckt att upploppet var en otäck upplevelse som skapade oro.

– Men vi har ett koncept för hur vi tar hand om folk efter sådana här händelser, säger han.

Mer läsning

Annons