Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallfärd till blåsigt kloster

Alla som vallfärdat till Riseberga kloster i söndags, fick värja sig för vinden. Blåsten var så stark så Guds ord förkunnades inomhus.

Annons
Predikan. Domprost och blivande biskop Johan Dalman predikade inför det fullsatta bönhuset.

Vinden tog fart över den böljande slätten och prästerna beslöt att fira gudstjänsten inne Riseberga bönhus istället för i ruinen som det var tänkt. Bönhuset blev helt fullsatt när gudstjänstfirare från när och fjärran anlände.

Den årliga vallfartsmässan i Riseberga är en tradition i Strängnäs stift. I söndags hade alla församlingar i stiftet sammanlysts till en enda stor. Edsbergs församling stod som arrangör, men med hjälp från de närliggande församlingarna. Några kom med fordon och några till fots.

Från Örebro kom Eva Hermansson som tagit kyrkbussen från Längbro.

– Det är första gången vi är här. Det är vackert här och trevligt att så många kommer från alla håll, tyckte hon.

Kompisarna Gunborg och Ulla Johansson är vana vandrare, och följde med på pilgrimsvandringen från Viby som startade klockan sju på morgonen. Via småvägar tog de sig till klostret.

– Det var jättevackert. Vi fick verkligen uppleva Närke när det är som vackrast. Och så var det trevligt att prata med alla som gick med, sa Gunborg och Ulla.

Domprosten och stiftets blivande biskop Johan Dalman var mässans celebrant. Han predikade kring pilgrimernas vandring och vägen genom livet.

– När är man egentligen framme? Det är resan som är mödan värd, sammanfattade han.

Fika i solen. Fikakorgarna togs fram efter mässan och besökarna slog sig ner i ruinen.
Vandrare. Kompisarna Gunborg och Ulla Johansson gick pilgrimsvandring från Viby till Riseberga kloster.
Nattvard ute. När det var fullt i bönhuset delade Johan Dalman och Pernilla Folebo från Strängnäs stift ut natvard utomhus. Cecilia och Lilian Segendorff från Askersund deltog.

Mer läsning

Annons