Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välte bakåt med rullstol

En äldre man på ett boende i Fjugesta tippade baklänges i rullstolen. Nu görs en lex Maria anmälan.

Annons

Söndagen den 20 februari hörde personalen som fanns i korridoren utanför den äldre mannens rum en duns. När de kom in på rummet hittade de honom liggande i en bakåtvält rullstol. Mannen som har en demenssjukdom blev inte skadad vid olyckan och fick hjälp av personalen att lägga sig i sängen. Han blev också omhändertagen av en sjuksköterska. Rullstolen, en så kallad komfortrullstol, är en 13 år gammal medicinteknisk produkt från Centrum för hjälpmedel i Örebro läns landsting. Stolens ryggstöd kan regleras bakåt.

– Det var ryggstödet som hade släppt och därför välte stolen bakåt. Men ryggstödet har ett nackstöd så mannen blev inte skadad, säger Annika Friberg, medicinskt ansvarig för rehabilitering i Lekebergs kommun.

Hon utreder och gör nu en lex Maria anmälan till Socialstyrelsen. Anledningen är att mannen har varit utsatt för en allvarlig risk och detta skall i fortsättningen undvikas på äldreboendena.

– Det är jätteskönt att det gick bra. Han hade kunnat slå i huvudet, säger Annika Friberg.

Någon liknande olycka har inte inträffat förut uppger Annika Friberg och säger vidare att det i Lekeberg finns en handfull komfortstolar i bruk.

Centrum för hjälpmedel kommer nu att undersöka rullststolen.

Mer läsning

Annons