Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanja slutar efter 45 år

Hon ansökte om avgångspremie och fick den beviljad. Därför kan Vanja Eriksson som 61-åring nu sluta jobba i Lekebergs kommun.

Annons
Vanja Eriksson, till vänster i bild har varit kommunsekreterare i Lekeberg och slutar efter 45 år. Här tillsammans med Birgitta Palmqvist och Bertil Seeger.

Fast Vanja började jobba på Konsum i Fjugesta 1964 efter att ha gått på Örebro praktiska språk- och handelsskola. Ganska snart kom hon in i den ”kommunala världen” genom ett halvtidsjobb på Lekebergsskolan med administration, elevregistrering och allmänna kontorsgöromål.

– En av arbetskamraterna hette Henrik Hult som då var studierektor, berättar hon.

Efter detta fick Vanja en förfrågan om att jobba heltid på kommunkontoret och från 1965 satt hon med kassa, kameralt och administrativt arbete. Hon fortsatte fram till 1970 och den stora kommunsammanslagningen vilket innebar att Lekeberg gick upp i Örebro kommun.

– Jag skulle börja i Örebro men blev satt att avsluta Lekebergs kommun och ekonomin 1971. Kvar här skulle finnas ett servicekontor med bland annat teknisk verksamhet, bostadsförmedling och socialkontor, säger Vanja.

En kort period fanns hon på drätselkontoret och sedan barnavårdsnämnden i Örebro men 1972 kom erbjudandet att jobba på socialkontoret i Lekeberg under ledning av förste socialsekreterare Lennart Andersson. Han efterträddes senare av Bertil Seeger som socialchef. Socialkontoret låg då i en villa på Letstigen. Bertil satte tillsammans med Vanja i gång planerna för att flytta in den kommunala verksamheten i nuvarande lokaler i slutet på 1970-talet.

– 1984 fick jag ett erbjudande om att vara sekreterare i kommundelsnämnden och sedan blev jag också ekonomisekreterare med kontakter mot rådhuset i Örebro i ekonomiska frågor, förklarar Vanja.

Ett regeringsbeslut i november 1992 togs om att Örebro kommun skulle upplösas och bilda två nya kommuner. Vanja Eriksson utsågs tillsammans med kommundelschef Tomas Andersson att arbeta som utredare vid bildandet av en ny kommun från och med 1 januari 1995. Sedan dess har Vanja arbetat som kommunsekreterare under Tomas Anderssons och nuvarande kommunchef Eva Jonssons ledning. Dessutom har Henrik Hult under den senaste mandatperioden varit kommunens ”starke man” i politiken och haft en del med Vanja att göra. Samme Henrik som arbetade på Lekebergsskolan 1964.

– Jag har träffat många otroligt duktiga och kunniga människor under de här åren, säger Vanja.

Sin nya lediga tid tänker hon ägna åt bland annat familjen, vänner och sönernas motorsportintresse samt auktioner. Visst kommer hon nu att sakna arbetskamraterna men tycker samtidigt att det skall bli väldigt skönt att få disponera dygnets 24 timmar fritt.

– Det bästa man kan ge sin livskamrat, barn, barnbarn och vänner är tid, avslutar Vanja Eriksson.

Mer läsning

Annons