Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård- och omsorg klarar inte budgeten

Mer personal till särskilda boenden och försörjningsstödet ökar. Därför pekar prognosen mot ett underskott på cirka fem miljoner kronor hos vård- och omsorgsnämnden.

Annons

 Ordförande Kent Runesson (C) är bekymrad.

– Det blir väldigt svårt att minska kostnaderna. Det ser snarare ut som om det blir mer underskott än att det blir mindre.

Vid senaste nämndsammanträdet beslutades om en utbyggnad av särskilda boenden på Linden. Rum för korttidsboende ska bli permanenta särskilda boenden. Vissa expeditioner byggs om till korttidsplatser. Sex personer har i dag inte någon plats inom de lagstadgade tre månaderna. Om inte kommunen följer lagen blir det sanktionsavgifter. Förvaltningen ska även pröva varje kostnad väldigt noga.

– Problemet är att vi måste ha folk som tar hand om de som behöver vård, fortsätter Kent Runesson.

Förslag till möjliga besparingar är på demensdagvård och dagrehab. Verksamheter som inte är lagstadgade. Men stängs dessa blir sannolikt trycket större på permanenta särskilda boenden. Förvaltningen har också fått i uppdrag att se över riktlinjer för försörjningsstödet.

– Det finns idéer om samarbete med Arbetsmarknadsenheten. En ny lag efter den 1 juli ger rätt att villkora försörjningsstöd med någon form av aktivitet även för de som är äldre än 25 år, säger Kent Runesson.

Mer läsning

Annons