Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tiga om varför?

Ledarskribent Maria Elisson kommentarer det politiska läget i Lekeberg.

Annons

Lite rörigt. Det ingen överdrift som miljöpartisten Titti Bäckman har som kommentar till kommunpolitiken i Lekeberg.

För en månad sedan presenterade sig det nya styret. En skräll. Centerpartiet, störst bland de borgerliga partierna trots motgången i valet, hade gjort upp med Socialdemokraterna. Valvinnaren Moderaterna var tillsammans med Kristdemokraterna sidsteppade.

Förklaringen till sprickan i alliansen då, var att M och KD ville driva linjen med privatiseringar inom kommun. Centerpartiets Henrik Hult gav sig i lag med S och konstaterade att deras respektive valprogram stämde till 95 procent.

Frid och fröjd alltså och en trygg majoritet. Och så nu detta. Centern har tagit ut snabbskilsmässa från S och gått tillbaka till sina gamla partners. Om de gråtit ut tillsammans är höljt i dunkel.

Mycket är för övrigt oklart. Först i dag på eftermiddagen ska den nygamla alliansen förklara sig. Det är inte särskilt respektfullt mot väljarna att dra ut på historien. Det hade varit mycket mer rakryggat att gå ut direkt med alla motiveringar.

Från S-håll sägs att samarbetet stupade på ”ett par principiella frågor”. Det ska inte handla om vårdnadsbidraget, alltså vårens hetaste partiskiljande fråga i Lekebergsfullmäktige. Mer principiellt än så kan det knappast bli i kommunpolitiken.

En gissning är att planerna på vindkraft i Kilsbergen är en av ”principerna”. Det är en viktig fråga, både för kommunen, men också en del av landets framtida energiförsörjning.

I Lekeberg har politikerna visat sig öppna för blocköverskridande politik Det kan innebära har Sverigedemokraternas vågmästarroll väger lätt. Men ingen vet, allt kan hända i Lekebergspolitiken.

Mer läsning

Annons