Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg dödade 14 får

16 får har under helgen angripits av varg. Fåren betade i en hage vid sjön Multen nära Mullhyttan. Två får saknas fortfarande och tio tackor samt fyra lamm har dödats eller fått avlivas.

Annons

– Det är halva flocken, konstaterar ägaren.

– När vi tittade ut på måndagen stod ledartackan utanför mangårdsbyggnaden. Det gör hon aldrig annars så vi förstod att det var bäst att vi gick ut. När vi öppnar stängslet kommer tio-femton får emot oss. Den sista haltar ordentligt. Klöven är vänd bakåt, hälsenan av och låret alldeles söndertuggat.

Grannarna kom för att hjälpa till och efter ett par timmars sökande hittade man det första skadade lammet.

– Synerna sitter kvar på näthinnan. Framför allt av de som levde. Jag kunde acceptera om de hade haft ihjäl dem, men det här ... Tur att jag hade slaktpistolen med mig.

Två av Länsstyrelsens besiktningsmän har konstaterat att det är varg som har angripit fåren.

Hur vet man att det är varg?

– Det ser man på angreppssättet. Varg ger väldigt kraftiga skador, jämfört med exempelvis lodjur, svarar Länsstyrelsens rovdjursansvarige Fredrik Wilde.

Vargen kom troligen simmande och tog sig in i hagen via sjön Multen. Då det rör sig om ett gammalt gruvområde har det inte fungerat att sätta upp stängsel mot vattnet, berättar ägaren.

Fredrik Wilde bekräftar att det med största sannolikhet är så det har gått till.

– I drygt hälften av alla liknande fall har rovdjuren tagit sig in sjövägen. Det är därför länsstyrelsen inte ger bidrag till rovdjursstängsel som är öppna mot vattnet.

Det torra sommarvädret gör vargen svår att spåra varför man fortfarande inte vet hur många djur som stod för angreppen eller vilket revir vargen tillhör. Detta är det tredje rovdjursangreppet mot får i länet under 2011. Efter händelsen har länsstyrelsen kontaktat djurägare som anmält intresse för att stå på en larmlista för rovdjursangrepp.

Mer läsning

Annons