Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg dödade får utanför Fjugesta

I slutet på förra veckan angrep och dödade en varg två tackor och ett lamm i en beteshage mellan Kälkesta och Västanbytorp utanför Fjugesta.

Annons
Det är sannolikt en kringspringande ”spridningsvarg” som dödat två tackor och ett lamm utanför Fjugesta.

Vargen har gått till angrepp antingen natten mellan torsdag 11 juni och fredag 12 juni eller tidigt på fredagsmorgonen. Fårens ägare liksom en granne såg en varg i närheten och kontaktade länsstyrelsen som samma dag konstaterade angreppet. Om det rör sig om en eller flera vargar kan inte länsstyrelsens besiktningsman säga.

– Men det är sannolikt en kringspringande ”spridningsvarg”. Det skulle kunna vara en varg på utflykt från Kilsbergsreviret. Hasselforsreviret som ligger i närheten inte längre är ett fast revir med föryngring. Annars är det omöjligt att säga var den kom ifrån. Den här årstiden är det en spridningsfas och ungdjur söker partners och ett eget område att vara i, säger Kjell Johansson.

Djuren som dödades var i en beteshage med närmare 40 tackor och deras lamm. Stängslet till hagen består av två trådar och är mellan 50-60 centimeter högt. Dessutom är det helt öppet ner mot Svartån. De döda fåren är borttagna och övriga får är förflyttade till en annan plats. Om varg varit synlig i det här i området nyligen känner inte länsstyrelsen till.

Mer läsning

Annons