Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vekhyttan kan få flyktingförläggning

Vekhytteborna kan få en flyktingförläggning som granne i framtiden. Salemkyrkan har tankar på att hyra ut sin församlingsgård i Vekhyttan till boende för asylsökande.

Annons
Vekhyttegården i Vekhyttan.

För en tid sedan gick ett informationsblad ut till cirka 150 boende i Vekhyttan med en inbjudan till ett samrådsmöte den 8 november i Vekhyttegården som ägs av Salemkyrkan i Mullhyttan. Ett sextiotal personer kom och fick information om vad som kan vara på gång.

– En eller ett par personer på mötet var väldigt negativa men jag blev överraskad av att många var så positiva. Det var ett bra möte med frågor där en del funderade på vad det ska bli av det här, säger Jörgen Johansson, kassör i Salemförsamlingen.

Upprinnelsen till samrådsmötet var att en företagare i Örebro kontaktat församlingen med en förfrågan om de kan tänka sig att hyra ut Vekhyttegården till honom som flyktingförläggning. Företagaren har inte drivit någon förläggning tidigare utan ville förutsättningslöst ta reda på om det skulle vara möjligt i Vekhyttan.

– Det var viktigt för oss att tala med Vekhytteborna först och att de skulle få chansen att tycka. Och det är viktigt att de engagerar sig i det här. Kan vi inte ta emot flyktingar i medkänsla och empati så blir det inte bra, förklarar Jörgen.

Under mötet berättade företagaren vad han tänkt sig och att det skulle handla om en förläggning för mellan 50-70 asylsökande. En anställd på flyktingförläggningen i Lerbäckshemmet i Lerbäck var också med och berättade om verksamheten där.

Jörgen Johansson berättar också att Vekhyttegården inte används så mycket. I stort sett är det bara till viss församlingsverksamhet och den hyrs ut till sommarläger. Det är inte i första hand ekonomiska aspekter som avgör om församlingen kommer att hyra ut eller inte. Hyresinkomster från en eventuell förläggning ska gå till investeringar i gården.

Viss ombyggnad krävs. Bland annat fler duschutrymmen och en del tilläggsisolering. Kostnaden för detta skulle blir några hundra tusen kronor.

– Vår utgångspunkt är att det ska går runt och blir det pengar över kan de gå till mission förklarar Jörgen.

– Vinsterna är mänskliga. Varje gång man möter människor från andra länder så berikar det ens uppfattning. Vinsten är att få vara med och göra något för andra människor, menar Jörgen.

På söndag ska Salemförsamlingen bestämma sig för en inriktning. Ska man gå vidare i processen att hyra ut eller inte? Om man går vidare så måste en hel del tillstånd sökas och företagaren måste lämna ett anbud till Migrationsverket nästa gång detta är aktuellt.

– Realistiskt är att det kan bli någon gång under våren, tror Jörgen Johansson.

Läs mer i torsdagens NA

– Vinsterna är mänskliga. Varje gång man möter människor från andra länder så berikar det ens uppfattning. Vinsten är att få vara med och göra något för andra människor, menar Jörgen Johansson, kassör i Salemkyrkan.

Mer läsning

Annons