Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetenskapspub med fotografier

Onsdag 12 oktober är det Vetenskapspub på Sparbanksbörsen och tanken är att publiken ska svara för kunskapen.

Annons

Kulturpristagaren och journalisten Rolf Jansson har sammanställt en utställning av fotografen Sophie Jansons bilder som tidigare visats i kommunhuset. Nu visar han bilderna på Sparbanksbörsens filmduk och berättar om fotografen som dokumenterat och bevarat utvecklingen i Västernärke under 1900-talet med bilder från bland annat en damfrisering under 1920-talet, Konsums affärer på 30-talet, hur strömmen kom till Landsåsen 1920 och skräddarmästaren som stack in fingrarna för att kolla att det fungerade och ”for genom hela rummet”.

Massor av frågor finns att besvara: Om bildernas motiv, vilka personer som är med, när de kan tänkas vara tagna. Hur såg det ut i ateljén, hur var hon som person, hur orkade hon som ung kvinna slå sig fram i det då manligt dominerade Västernärke?

– Berth Eriksson i Fjugesta har en fotografiutrustning av det slag som Sophie använde när hon cyklade ut. Den ska han demonstrerar och berätta om tekniken att kunna ta bilder när blixt och lampor inte fanns, berättar Rolf Jansson.

Den moderna fotokonstens historia sammanfaller med Sophie Jansons liv. Hon föddes 1874 och några år innan hade glasplåtar av mer praktiskt snitt tagits fram som var lättare att framkalla.

– Vi ska visa första fotografiet från 1826 och några historiska bilder som påverkat historien, säger Rolf Jansson.

Sophie Janson efterlämnar cirka 50 000 originalmotiv. Hennes banbrytande insats var att cykla runt i Västernärke och dokumentera livet. Hon var alltså både porträtt- och reportagefotograf och hade ateljé i Fjugesta 1912-1952.

Mer läsning

Annons