Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi drar banan där det är svårast”

Kilsbergens motorklubb ligger i startgroparna för helgens Battle of Vikings, en tävling i extrem-enduro som körs i grustaget vid Leken.

Annons
Emanuel Selins motorcykel vände innan mållinjen.

Prognos inför lördagen: Under hela dagen kommer ett svagt morrande ljuda bland bergen. Räkna med en hel del lerstänk om du befinner dig vid Lekens grustag under kvalet klockan 9–11 eller huvudtävlingen 14–18.

Vid elvatiden mullrar det i gång ordentligt när det är dags för underhållningsprogrammet med bland annat hårdrocksbandet Smash Into Pieces.

Vad är extrem-enduro?– Vanlig enduro körs långa sträckor i skogen. Nu drar vi banan där det är svårast: över branter, stenar och sprängsten, säger Morgan Rosell.

Morgan förklarar att han och övriga arrangörer vill att tävlingen ska vara både svår och publikvänlig. Om området är litet och öppet ser man mer av körningen.

Många backarBanan är dragen i ett grustag. Backarna är många och branta, underlaget olika varianter av sten, jord och grus. Den högsta punkten är ett kalt stenberg.

Hur påverkas ni om det regnar mer i veckan?

– Är det uppehåll från och med nu (läs: måndag) och framåt går det bra. Då blir banan lagom sur och jobbig. Regnar det på tävlingsdagen blir det svårt. Berghällarna blir hala, sedan drar man upp lera på dem …, svarar Morgan och fortsätter:

– Det svåraste med extrem-enduro är att det är svårt hela tiden. Men det går ändå rätt sakta. Man kör med insidan av huvudet.

Bra resultatAv förra årets 24 startande gick 11 stycken i mål. Ett bra resultat, tycker Morgan. Lördagens startfält består av 30 förare, varav några tävlar i extrem-enduro för första gången.

– En av de svenska nybörjarna har sagt att han vill lära sig den hårda vägen, berättar Morgan.

Återstår att se hur många som går i mål i år.

Av 24 startande i fjor kom 11 i mål, berättar Morgan Rosell som här får ge upp efter en svår brant.
Emanuel Selins motorcykel vände innan mållinjen.
Andreas Selin är redo för en ny övningsomgång.
Undrar hur mycket av utsikten Robert Bergman kan ta in under körning?
Regnar det mer innan lördag kommer Emanuel Selins boots att se annorlunda ut.

Mer läsning

Annons