Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig kontakt med arbetslivet

I Lekebergs kommun är alla ungdomar mellan 16 och 18 år garanterade sommarjobb. Två av årets förstagångsarbetare är Justina Gustavsson och Hampus Hansson Budahl från Fjugesta.

Annons
Hampus Hansson Budahl och Justina Gustavsson är två av Lekeberg kommuns drygt 80 ungdomar som garanterats jobb i sommar.

Lövkrattning och buskrensning är några av arbetsuppgifterna på dagens ”att göra”-lista. Livet som parkarbetare må vara lite enformigt och bitvis fysiskt ansträngande, men fördelarna väger upp nackdelarna.

Skönt att jobba ute

– Det är skönt att vara ute i solen och naturen. Jag tror att det är mer fart här än på många andra arbetsplats-er, säger Hampus, 16 år.

För många unga fungerar kommunens feriepraktikplatser som en första kontakt med arbetslivet. En kontakt som kommunstyrelsen värderar högt. Sammanlagt 330 000 kronor har kommunen satsat på årets feriearbetare.

Förstavalet

Sommarjobbet som parkarbetare var både Hampus och Justinas försthandsval när det i våras var dags att önska feriepraktikplats.

– Man kunde välja mellan allt från dagisfröken till simskolelärare men det här kändes mest rätt, säger Justina, 16 år.

Till och med lönen är de unga arbetarna nöjda med.

– Det är ju ett kommunjobb så det är inga jättelöner precis. Men man vet vad man får, säger Justina och får medhåll av sin kollega.

– Så länge det inte regnar eller är alltför varmt så är jobbet hur bra som helst, säger Hampus.

80 stycken

Drygt 80 ungdomar har nyttjat kommunens jobbgaranti i sommar. Villkoren är att man är skriven i kommunen, är mellan 16 och 18 år och inte har något annat arbete. Man är då garanterad 80 arbetstimmar utspritt på två till fyra veckor.

Mer läsning

Annons