Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften blåste upp till folkstorm

När drygt 20 stycken nästan 200 meter höga vindkraftverk skulle upp i Kilsbergen norr om Mullhyttan blåste det upp till folkstorm.

Annons
Publik. Sixten Fernström, Viggo Willén, Elliot Palmér och Moa Johansson är publik när förskolan Trollsländan åker Barnens vasalopp i Hidinge. arkivBILD: PETER ERIKSSON

Allt började som en lätt vårvind. Men under hösten blåste det upp till storm. Stena Renewable AB uppvaktade Lekebergs kommunledning i april och berättade att de vill bygga en vindkraftspark. Drygt 20 stycken nästan 200 meter höga vindkraftverk skulle upp i Kilsbergen norr om Mullhyttan.

Projektet kallas Kronoberget. Kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C) var positiv. Men det dröjer inte länge förrän protesterna kom i gång. Nätverket ”Rädda Lekeberg” bildades och insändare publicerades i NA. Listor med över 1 500 namn mot Kronoberget lämnades in till kommunen.

Flera intresseorganisationer talade om att de är negativa till en vindkraftspark. Kommunpolitikerna funderar nu på om de ska svara ja eller nej när Stena i vår lämnar in en ansökan om miljötillstånd.

Vitsippor och lungört i Trystops ekäng.BILD: PETER ERIKSSON
The end. Slutscenen i ”Rakt i spat”, fars på Sannabadet. Hur det slutar avslöjas inte här. ARKIVBILD: BJÖRN PALMQVIST
Vattentryck. Sommarläger med Nerikes brandkår på Sannabadet.BILD: PETER ERIKSSON
Rosenkyssar med Marianne och Jörgen Jensen.BILD: PETER ERIKSSON
Hembygdsgården Högan vårstädas. Berit Nyström putsar.BILD: PETER ERIKSSON

Mer läsning

Annons