Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsplan ställs ut

Måndag 20 juni ställs tillägget till översiktsplanen för vindkraft ut. Men både Socialdemokraterna och Framtidspartiet i Lekeberg är kritiska till innehållet.

Annons

Vilka är förutsättningarna för vindkraft i Lekeberg och var är det lämpligt att bygga? Det ska tillägget i översiktsplanen svara på.

En mängd yttrandenEn mängd yttranden har kommit in från privatpersoner, intresseorganisationer, politiska partier, kommuner, länsstyrelsen och försvarsmakten med flera.

Oenig kommunstyrelse

Konsulten WSP har sammanställt och kommunstyrelsen hade nyligen omröstning och med röstsiffrorna 7–6 beslöts att ställa ut planen mellan den 20 juni och 31 augusti.

Allianspartierna tillstyrkte medan Socialdemokraterna reserverade sig och vill att det ska tas större hänsyn till länsstyrelsens synpunkter om att Kilsbergen är mycket känsligt för vindkraft. Dessutom anser S att Kilsbergen har ett betydande värde som rekreationsområde, värt att utveckla och ge särskilt skydd.

Vill tillåta mindre verkFramtidspartiet i Lekeberg, FL, tycker också att Kilsbergen som helhet bör undantas från vindkraftverk. De skriver i sin reservation att vindkraft i större omfattning inte är relevant i Lekebergs kommun. Mindre storlekar och ett fåtal verk i grupp kan dock få tillstånd till etablering.

Arbetet med tillägget om vindkraft till översiktsplanen kan därför avbrytas menar FL.

Efter den 31 augusti ska de nya synpunkter som kommit in arbetas in i tillägget, som sedan utmynnar i ett förslag till antagandehandling. Troligen sker detta under senhösten.

Mer läsning

Annons