Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vreta får kommunalt VA

Knappt 20-talet fastighetsägare på Vretavägen vill ha en kommunal avloppslösning. Nu startar en utredning.

Annons
Nytt avlopp. Vretavägen mellan Lanna lodge och gamla E 18. Här vill 18 fastighetsägare ha kommunalt avlopp.

I oktober fick länsstyrelsen in en skrivelse från cirka 18 fastighetsägare längs Vretavägen mellan Lanna lodge och ”gamla” E 18. De vill bli anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Fritidshusen i Lanna tenderar att bli permanentboende i takt med att Lanna växer och här finns avloppsanläggningar med både trekammarbrunnar och två kammarbrunnar.

Förra veckan beslutade kommunstyrelsen att ge tekniska förvaltningen i uppdrag att genomföra en utredning om hur avloppet ska tas om hand i ett VA -verksamhetsområde.– Utredningen blir klar under första halvåret 2015, säger kommundirektör Hans Boskär.

I dag har de flesta av Vretas fastighetsägare kommunalt vatten men inte en kommunal avloppslösning. Länsstyrelsen vill också att kommunen meddelar hur man anser sig ha ansvar för att ”tillhandahålla avloppstjänster” i området eller inte men också redogöra för de åtgärder man redan vidtagit eller har planerat. Sydnärkes miljöförvaltning har gjort kontroller på privata avloppsanläggningar och av de kontrollerade avloppsbrunnarna är de flesta inte godkända. Detta har skapat ett tryck på att ansluta till kommunalt avlopp.

Mer läsning

Annons