Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zumba – svettig dansglädje

Hidinge. Svettiga pannor, svängande höfter och stora leenden. Zumba är en relativt ny träningsform, men i Hidinge skola kör ett gäng som hållt på sedan 2010. Träningen har blivit riktigt populär.

Annons
Bra träning. Zumba är så kul att man inte märker att man blir trött, tycker deltagarna som ger järnet i Hidinge skola.

Vid det första tillfället på höstterminen 2010, då Lekebergs IF bjöd in folk att prova på zumba, kom 80 personer till Hidinge skolas gymnastiksal.

Riktigt så många brukar de inte vara numera, men visst kan det vara riktigt fullt på golvet. Lite för fullt, tycker en deltagare, för då kan man inte göra rörelserna ordentligt.

Ta ut svängarna

Zumba handlar om att ta ut svängarna. Det är inte så noga att man gör rätt, utan det viktiga är att röra på hela kroppen. Det är en blandning mellan dans och träningsformen aerobic.

– Filosofin är att man ska ha så roligt att man inte märker att man tränar, förklarar Camilla Jarleskog, som leder klassen.

Hon delar sysslan med en annan ledare, och i Hidinge kan man träna zumba tre gånger i veckan om man vill.

Tuffa pass

De tränar zumba fitness, som innebär att man kör rätt hårt. Men deltagarna kan anpassa rörelserna efter sin egen förmåga, och Camilla berättar att hon brukar visa alternativa steg för de som har skador eller inte orkar fullt ut.

– Vi jobbar mycket med rygg- och magmusklerna och ökar rörligheten i midjan. Det är faktiskt så att många med ryggproblem har blivit bättre efter att man börjat med zumba eftersom det stärker bålen, säger Camilla Jarleskog.

Nära hemmet

Elisabeth Samuelsson, som bor i närheten, deltar troget i zumban, och har knappt missat en enda klass sedan starten.

– Det är bra med träning på hemmaplan.

Hon har alltid dansat och tycker att zumba är en perfekt träningsform.

– När man rör sig till musik orkar man träna nästan hur mycket som helst. Sedan handlar det om koordination också, det är träning för både huvud och kropp, säger Elisabeth.

Trogen deltagare. Elisabeth Samuelsson har varit med på zumban sedan den startade hösten 2010. Hon har knappt missat ett enda tillfälle.
I täten. Camilla Jarleskog leder gruppen i Hidinge. Hon berättar zumban inspirerats mycket av latinamerikansk dans.

Mer läsning

Annons