Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lexbase leder till grundlagsöversyn

Örebro tingsrätt vägrade medverka till sajtens register. Nu ska regeringen se över skyddet för den personliga integriteten efter kritikerstormen mot Lexbase.

Annons

På sajter som hårt kritiserade Lexbase ger utgivningsbevis en möjlighet att runda bestämmelserna i personuppgiftslagen. Nu vill regeringen granska om skyddet för den personliga integriteten är tillräckligt på sådana här databaser.

– Vi har sett med näthat och andra aktiviteter på nätet att integriteten är i fara. Här behöver man ta sig en ordentlig funderare på när de skyddsregler vi har inte fungerar på nätet och i databaser, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT.

En kommitté har fått i uppdrag att analysera denna och flera andra frågor i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Arbetet ska vara klart 1 september 2016.

Nättjänsten Lexbase fick stor uppmärksamhet vid starten i januari i år, då den sålde uppgifter om personer som dömts för brott. Det gick även att titta efter domar kopplade till en viss gatuadress.

Bland annat vägrade Örebro tingsrätt att dela ut material digitalt, utan enbart på papper, till sajten vilket fick grundaren att rasa.

– Då var han inte särskilt nöjd och sa att vi var den enda tingsätten som gjorde på det sättet, sa Per Grevesmühl, lagman på tingsrätten, till NA.

(NA/TT)

Mer läsning

Annons