Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,6 Leadermiljoner till Linde och Hjulsjö

Leader Bergslagens styrelse, LAG-gruppen hade under fredagsförmiddagen beslutsammanträde för projektansökningar. Då fick Kyrkberget i Lindesberg och projektet Omställning Hjulsjöbygden sina ansökningar beviljade.

Annons

För Kyrkbergets del är beloppet 846 000 kronor mot sökta 1 076 000 kronor. Pengarna ger möjlighet till att investera för att utveckla naturreservatet enligt Kyrkbergsgruppens förslag. Framtida drift är en annan sak. 

- LAG-gruppen resonerade att belysning på gångvägar är en kommunal angelägenhet. Därför drogs denna del i ansökan av, säger Barbro Fischerström tjänsteman och verksamhetsledare på Leader Bergslagen.

Sökande för Kyrkberget var Lindesbergs kommun. Det saknas en förening som kunde vara projektägare. Kyrkbergsgruppen uppfyller i formell mening inte kraven även om ett femtontal föreningar finns med i gruppen.

För någon månad sedan fick Hjulsjöbygden Leaderpengar till ett projekt för småskalig ullproduktion.

Nu kommer ytterligare 850 000 kronor till projektet Omställning Hjulsjöbygden som bland annat innehåller ett kulturcentrum och energiproduktion.

Kyrkbergets Leaderansökan satt hårt inne och föregicks av meningsskiljaktigheter mellan områdets intressenter och delar av kommunledningen.

Kyrkbergsgruppens tillskyndare ville söka pengar så fort som möjligt medan i huvudsak S-delen av den politiska kommunledningen länge ansåg det lämpligare att först följa fullmäktiges beslut och sedan söka pengar.

Mer läsning

Annons