Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13-årige Alexey utvisas - om en vecka

Att svårt sjuka Alexey får bättre vård i Sverige än i Ryssland hjälps inte. Migrationsöverdomstolen har slagit fast: 13-åringen ska utvisas. Datumet är satt till den 11 december.

Annons

Tårarna kommer när 13-årige Alexey Prosvirnikov tänker på livet som det var i Moskva för två år sedan: Ensam, fånge i familjens lägenhet. Om utvisningsbeslutet verkställs kan den muskelförtvinade pojken vara tillbaka där om en vecka.

- Jag kunde inte gå ut, jag hade inga vänner, berättar han.

Alexey har den ärftliga, obotliga sjukdomen spinal muskelatrofi. Hans muskler förtvinar. Han kan inte gå och han har svårt med självklara saker som att hosta.

I Sverige har han fått hjälp av sjukvården med en hostmaskin som underlättar vardagen för honom. Den skulle han inte ha tillgång till i Ryssland.

Där blev han fast hemma. För att inte bli liggande hela dagarna åkte han runt, runt i lägenheten med sin permobil. Alla trapporna i höghuset hindrade honom från att komma ut. Skolgången sköttes med hemundervisning.

Sedan två år tillbaka bor familjen på flyktingförläggningen i Fellingsbro. Nu när Alexey får vård av barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro mår han betydligt bättre.

NA träffar honom i elevhallen på Fröviskolan där han går i sjuan. Varje morgon kommer han med skolbuss från Fellingsbro.

-Här har jag fått vänner. Det är kul att gå i skolan, berättar han.

Många på skolan är engagerade i den ryska pojkens öde. Jämnåriga skolkamraten Angelica Lissvandt har ordnat en namninsamling för att stoppa utvisningen. 217 underskrifter på ett dygn fick hon, och Angelica tänker fortsätta att samla in namn.

-Jag vill hjälpa Alexey så mycket jag kan. Här på skolan är det lätt att få underskrifter. De säger: ”Den killen är cool, jag skriver under”, berättar Angelica.

Föräldrarna Julia och Alexey är förtvivlade över utvisningsbeslutet. Pappan förklarar på stapplande svenska och med hjälp av sin son som tolkar:

-Vi sökte asyl i Sverige för att rädda vår son. Att det blev just Sverige berodde på att jag letade på Facebook. Där fick jag kontakt med en svensk förälder vars barn har samma sjukdom som Alexey.

Mats Byrén är ordförande i Ängebykyrkan i Fellingsbro. Församlingen har engagerat sig för att stoppa utvisningen och Mats Byrén har gått in som familjens ombud eftersom de inte längre har rätt till advokat.

- Vi har lämnat in ett överklagande där vi yrkade att ärendet skulle tas tillbaka för en ny omprövning, men vi hade ingen framgång där.

Facebooksidan Stoppa utvisningen av Alexsey har engagerat många. Här hittar du den.

Mer läsning

Annons