Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

167 lyckligt lottade får fiska kräftor i Lindesjön

Den 7:e augusti sker det populära kräftfisket i Lindesjön. Av 400 ansökningar om att få fiska har 167 fått ett kräftland. Fiskedagen i Linde är tidigare än vanligt medan vädret talat för ett senare fiske än normalvarma somrar.

Annons
Populärt fiske. Tillfälligheter styr resultat i både fiske och jakt. Det är lite av tjusningen. Vilka som fått kräftlande i år i Lindesjön går att se på www.lindesjöns-fvo.se Arkivbild

Vattentemperaturen styr när kräftorna ömsar skal. Ju kallare desto senare och efter en skalömsning behöver djuren äta upp sig innan de blir på hugget för att krypa in i kräftburar och håvar. I ett radiopragram nyligen på Sveriges Radio rådde en expert kräftfiskesugna att till och med vänta till i början av september i år.

– Det finns lika många experter som kräftfiskare, men det är nog ett rimligt antagande, säger Ronny Hermansson på Länsstyrelsen i Västmanland som i semestertid även hanterar Örebro läns fiskefrågor.

Signalkräftor ömsar dessutom skal flera gånger och med otur oavsett väder kan man ändå hamna i mer eller mindre gynnsamma lägen.

– Vi har inte gjort några egna provfisken än och inte heller fått in några rapporter om andras provfisken, säger Hermansson.

Det har heller inte Lindesjöns fiskevårdsområdesförening gjort.

– Men vi kommer att göra det ganska snart. Det jag hört från andra vatten där man provfiskat är att det verkar normalt i förhållande till andra år bakåt i tiden, säger Magnus Karlsson i Lindesjöns förening.

Han konstaterar att man inte vet så mycket om kräftornas beteende och att bra provfisken inte per automatik ger ett bra resultat på kräftfiskedagen och vice versa.

Mer läsning

Annons