Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring åtalas för mordförsök- slog vårdare med tung vas

18-åringen som överföll en vårdare på Granhults behandlingshem har nu åtalats för mordförsök.
Vårdaren slogs medvetslös med en två kilo tung vas.

Annons

Det var den 25 april som överfallet skedde på Granhults öppna avdelning. 18-åringen slog vårdaren med den tunga keramikvasen i bakhuvudet. Han fortsatte sedan att slå när vårdaren låg på golvet.

Innan överfallet hade vårdaren haft en diskussion med 18-åringen om en dörr skulle vara stängd eller inte.

Den åtalade har erkänt att han slog vårdaren. Men han anser att brottet ska rubriceras som grov misshandel, inte försök till mord.

Åklagarens bevisning består bland annat av två filmer från övervakningskameror i behandlingshemmets bostadsdel. De visar hur 18-åringen efter händelsen byter de blodiga kläderna och slänger in byxorna i en dusch. Filmerna ska enligt åklagaren också visa att mannen har ”ett kroppsspråk som om han gjort något han ångrar”.

Flera vittnen finns också liksom 18-åringens fingeravtryck på vasen.

Men det var inte första gången som den åtalade överföll personal på Granhult. I februari slog han en annan vårdare i ansiktet med knytnäven. Det skedde sedan vårdaren berättat om vilka regler som gäller för rökning. 18-åringen åtalas därför även för våld mot tjänsteman och han har erkänt brottet.

Han åtalas även för att ha i december 2009 ha hotat en vårdare på ett behandlingshem i Kramfors.

Granhult är ett behandlingshem för yngre män med allvarliga missbruksproblem. Där finns tio platser varav sex är låsbara. Behandlingshemmet ligger ett par mil nordöst om Lindesberg.

Mer läsning

Annons