Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1960-talet på tallriken när Lindeskolan firar 50

Med fiskgratäng, biff Lindström, chokladpudding och spritsat potatismos firas Lindeskolans första 50 år när gymnasiets restaurangelever får bestämma. Eleverna serverade en meny modell 1960-tal.

Annons
Med smak för 60-talet. Lindeskolans 50-årsjubileum uppmärksammas i år, bland annat i elevköket med lunch med halvsekelgamla recept. Martin Bergsten steker svamp.

– Fuska inte med potatisstompen för då kan moset klibba i spritsen sedan.

Göran Borglund, restauranglärare, rör sig i köket och ger tips och råd medan eleverna arbetar med lunchen.

– Det är vi elever som har satt ihop menyn. Vi har läst på om vad som kunde stå på bordet hos en familj i Sverige på 1960-talet och sedan gjort en meny utefter detta som ska fungera som lunchmeny även idag, berättar Johan Sköld.

Det råder en koncentrerad men samtidigt avslappnad stämning i elevköket. Klockan 11.15 kommer dagens första lunchgäster och då ska hela trerätters-måltiden kunna serveras.

– Vi inleder med en Vol-Eu-Vent med svampstuvning. Som varmrätt serveras fiskgratäng i vitvinsås med duchessepotatis och sparrris alternativt biff Lindström med sås och kokt potatis. Och desserten är chokladpudding med vispad grädde.

Både årskurs 2 och 3 finns

i köket denna dag. Och jobbar tillsammans. Martin Bergsten och Simon Runesson skivar champinjoner till förrätten. Och Linus Kalajoki förbereder den smördegsbotten som utgör byggstommen för hela anrättningen, det som på kockspråk heter en Vol-Eu-Vent.

– Först steker vi svamp och lök i smör och så kokar vi ur vätskan ur detta. Sedan tillsätter vi grädde och mjölk som vi reder med maizenamjöl, säger Martin.

Strax intill arbetar dessertgruppen med storkok av chokladpudding. Det vispas i grytorna utan uppehåll.

– Det viktiga är att den här gräddmjölkblandningen med kakao och ägg bara sjuder upp. Den får inte koka för då kan äggen koagulera och det vill vi inte, säger Matilda Kleber.

Maizena och gelatin ska sedan ge puddingen sin rätta fluffiga konsistens. En snabb kylning i isvattenbad och därefter en stunds vila i frysskåp.

– Det stod gärna traditionell husmanskost på matbordet på 1960-talet. Men det var också årtiondet då pizzan introducerades i Sverige. Och det var även mycket burkmat och pulvermat, berättar Göran.

– Därför har vi också till exempel valt sparris på burk till gratängen istället för färsk sparris, säger Johan.

Joel Lundström fixar till en riktig klassiker till varmrätten, pressgurka.

– Gurka, ättika, vatten och socker. Sedan stå i press och ta smak, säger han.

Om 30 minuter kommer de första lunchgästerna. Fiskgratängen ska in i ugnen och Johan häller vitvinsås över den färska sejen.

Två fredagar i följd serveras 1960-tals jubileumsmeny på elevrestaurang Kulinarien.

Här ska det bli mos. Joel Lundström, Mikael Larsson, Phanuphat Pragomtang och Robin Johansson.
En chokladklassiker på gång. Vispgrädde med chokladpudding. Jane Persson heter dessertkocken.
Spritsar potatismoset. Som sen ugnsbakas. Det blir duchessepotatis, säger Phanuphat Pragomtang.

Mer läsning

Annons