Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22 matförgiftades av kikärtsbiffar på kursgård

Hela 22 personer blev matförgiftade efter att ha ätit kikärtsbiffar på Finnåkers kursgård i mitten av maj. Nu får kursgården kritik på flera punkter av BMB:s livsmedelsinspektörer.

Annons
Matförgiftade på kursgården. 22 personer som åt en buffé med bland annat kikärtsbiffar på Svenska kyrkans kursgård i Finnåker matförgiftades. Nu får kursgården kritik på flera punkter av BMB:s livsmedelsinspektörer.Arkivfoto

Det var den 14:e maj som 23 personer åt middag på kursgården i Finnåker, som drivs av Svenska kyrkan, Västerås stift. Av de 23 fick alla utom en symptom på matförgiftning, som kräkningar och diarré.

Gemensamt för de drabbade är att de hade ätit kikärtsbiffar som tillagats i början av april och som sedan ska ha frysts in för att sedan tinats upp till den aktuella dagen. Personer som inte ätit av biffarna blev inte sjuka.

En anmälan om misstänkt matförgiftning lämnades in till BMB några dagar senare.

Efter att ha varit på inspektion på kursgården riktar livsmedelsinspektörer kritik mot kursgården på en rad olika punkter.

BMB slår fast att det brustit i rutinerna både vad gäller tillagning, nedkylning, återuppvärmning och varmhållning av kikärtsbiffarna.

Bland annat ska biffarna ha stått framme i rumstemperatur hela den aktuella dagen.

Att hanteringen av kikärtsbiffarna brister på så många punkter gör att det är troligt att kikärtsbiffarna orsakat matförgiftning, anser BMB.

NA har utan framgång sökt Hans Degréus, föreståndare på Finnåkers kursgård.

Mer läsning

Annons