Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

46 meter tank reser sig mot skyn

I onsdags gjöts fundamentet till Linde Energis ackumulatortank för fjärrvärme. Om ett par veckor börjar svetsarbetet på tanken som kommer att resa sig 46 meter upp i skyn.

Annons
Höjdare. Så här kommer det att se ut vid Linde Energis kontor och anläggning vid Siggebohyttevägen. Ackumulatortanken ska vara färdigbyggd i början av nästa år.         FOTOMONTAGE: Linde Energi AB.

Sex bilar i timmen, som gick i skytteltrafik från flera betongstationer i länet, levererade i onsdags cirka 150 kubikmeter betong till fundamentet.

Nästa vecka etablerar sig det företag som på plats kommer att svetsa ihop en konstruktion som till funktion kan liknas vid en termos. I denna ska varmt vatten lagras till fjärrvärmenätet. På så sätt tas ännu mer spillvärme tillvara från Korsnäs Frövi. Samtidigt kan Linde Energi minska oljeanvändningen.

Fossila bränslen har använts vid avbrott på värmelebveranserna från Frövi och vid köldtoppar.

Tanken kommer att rymma 5 600 kubikmeter och blir cirka 14 meter i diameter.

Den byggs på plats och arbetet börjar med toppdelen. Därunder svetsas sedan sektion för sektion samman och konstruktionen lyfts upp för att slutligen nå en höjd på 46 meter.

Tankbygget kostar 20 miljoner kronor varav Linde Energi står för 15. Resterande fem miljoner av investeringen görs av Korsnäs Frövi genom nödvändiga installationer i fabriksanläggningen.

Linde Energi beräknar att ackumulatortanken kommer att medföra minskade koldioxidutsläpp med ytterligare 1 100 ton per år.

Grundligt arbete. Fundamentet till fjärrvärmetanken gjöts i onsdags.      BILD: MICHAEL LANDBERG

Mer läsning

Annons