Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen i hetluften under värmebölja

Den kraftiga värmen är besvärlig för många äldre. Gösta Kruus, 96, tycker att en extra duschpatrull skulle kunna behövas. Det förslaget tar vård- och omsorgschefen nu med sig.

Annons
Föreslår duschpatrull. Gösta Kruus, 96 år, undrar vad kommunen gör för att underlätta för de äldre under värmeböljan.

Gösta undrar också vad äldreomsorgen i Lindesbergs kommun gör för att underlätta för de äldre under värmeböljan.

– Att vara chef är att ta initiativ. Då kan man undra om vederbörande för äldreomsorgen i Lindesberg handlar efter förstånd eller efter budget, som förmodligen är skriven när det är kallt, säger Gösta Kruus, 96.

Efter tre veckors värmebölja ser den enligt prognoserna ut att fortsätta.

– Vi gamla har samma behov som yngre att duscha av oss eller ta ett extra bad när det är så här hett. En extra duschpatrull skulle behövas. Ordinarie hemtjänstpersonal går på knäna redan med ordinarie arbetsuppgifter, säger Gösta.

Gösta har hemtjänst men han funderar också på vad som görs på de särskilda boendena i värmen.

– Vi har diskuterat värmen och äldreboenden nu på morgonen (läs måndag). Jag vet inte några detaljer, men förutsätter att ansvariga tjänstemän och chefer agerat och är extra uppmärksamma på uttorkningsrisken. Jag har bett vår tillförordnade vård- och omsorgschef att informera oss politiker om detta, säger Irja Gustavsson (S), socialnämndens ordförande i Lindesberg.

Marie Ekblad är

tillförordnad vård- och omsorgschef och berättar att personalen inom äldreomsorgen gör vad den kan för att de äldre ska få i sig vätska och blir så avsvalkade som möjligt.

– På våra boenden har vi personal som ser till att de äldre dricker och får svalka med de medel vi har att ta till, förklarar hon.

Svalkhjälpmedlen handlar om sådant som fläktar, ventilationer, att öppna fönster och så vidare, förklarar hon. Det ligger med i det vardagliga omsorgsarbetet förklarar hon.

– Men självklart får man vara särskilt uppmärksam och påminna varandra att man har koll på att personerna dricker tillräckligt när det är så här varmt.

Inom hemtjänsten kan det vara lite svårare att veta, där har personalen inte samma uppsikt som på ett boende, förklarar hon.

– Men jag tänker

att personalen ändå är såpass uppmärksam att de ser om vederbörande behöver dricka mer.

Förslaget från Gösta Kruus om en extra duschpatrull tål att tänka på, tycker hon.

– Ja, jag får föra det vidare och diskutera, hur det i så fall skulle kunna bli möjligt och vilka som skulle ha tillgång till det, det är lite sånt att fundera på.

Några råd i värmen

Var vaksam på törst och drick ofta under dagen.

Använd solkräm, sitt i skuggan eller använd en solhatt.

Använd täckande och luftiga kläder för att skydda huden.

Äldre och barn är känsligare för värme och kan ha svårare att känna törst. De kan behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska.

Källa: Vårdguiden, tel 1177

Mer läsning

Annons