Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla överens om budget utom SD

Socialdemokraterna, V samt MP justerade lite på sitt budgetförslag. De fyra borgerliga partiernas drog tillbaka sitt och så var saken klar med Lindesbergs kommuns budget för 2014 och planering för de två följande åren.

Annons
Sverige satsar mer pengar på välfärd än någonsin tidigare, men jag skulle vilja se att vi pratade mer om kvalitet. Hlödur Bjarnason (KD)

Det var lite som skiljde redan från start. Den stora skrällen i allianspartiernas förslag var att till höstterminen 2016 ha en helt ny skola som ersätter Stadsskogsskolan. Detta och ökade bidrag till enskilda vägar lades under debattens gång till i majoritetsförslaget.

Sverigedemokraternas fyra röster stod sig i sluttampen slätt mot 39 i den votering som gav budgetbeslutet.

Det handlade om två miljoner som SD ville ta från arbetsmarknadsförvaltningen och ge till socialnämnden. Pengarna skulle satsas på förstärkning av dagpersonal på äldreboenden.

– Det mest akuta är nattbemanning och där gör vi en utökning nästa år för att fortsätta med dagbemanning 2015, påpekade Irja Gustavsson (S), fullmäktigeledamot och socialnämndens ordförande.

Lindesberg behöver nästa år knappa 1 500 miljoner kronor, 1,5 miljarder, för att driva de kommunala verksamheterna. Skola och omsorg är de stora verksamheterna.

Cirka 300 miljoner kronor dras in genom avgifter. Då återstår 1,2 miljarder som skatt och statsbidrag ska finansiera.

I denna stora volym pengar var det inledningsvis några enstaka miljoner som skilde majoritet från opposition samt SD.

– Det är en valårsbudget. Då är det inte lätt att gå in och peta och komma med besparingsförslag. I synnerhet inte för oppositionen, sa Jonas Kleber (C).

Att det handlade om en valbudget var alla eniga om.

– Det är det och en budget med ordning och reda, sa Anders Ceder (S).

Det fanns också en enighet om att utan att tulla på pensionspengar skulle det se sämre ut.

I alliansens inledningsförslag fanns varningar för ständigt ökande kostnader. Även en inriktning om att under kommande år sänka kommunalskatten.

Att kostnadsmassan 2014 är 85 miljoner kronor högre än i 2012 års bokslut noterades även i majoritetsförslaget.Förra månaden utökade majoriteten kostnaderna något ytterligare. Det var gamla hjärtefrågor hos V och MP.

Barn- och utbildningsförvaltningen får en halv miljon kronor extra årligen 2014-2016 för för-, grund- och kulturskola för de yngsta.

Lika mycket pengar kommande tre år ska gå till ekologisk mat och frukt i förskolan, samt en halv miljon 2014 till fortsatt landsbygdsutveckling. Nästa år ska också 100 000 kronor gå till BKT för att sköta Kyrkberget innan det finns en permanent skötselplan för området.

Nästa års budget innehåller även 5 miljoner kronor extra till arbetsmarknadsnämnden. De ska ge möjlighet till jobb inom kommunen och resultera i lägre försörjningsstödsbehov.

Det är positivt att vi nu har en konsensusbudget. Agneta Nilsdotter (MP)

Mer läsning

Annons