Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alle man i vattnet – stor som liten

Tre unga förmågor har lett simskolan vid Prästryggen i Frövi under ett par sommarveckor. Med uppfinningsrikedom och skådespelartalanger har de gjort det till mer än en skola i arm- och bentag.

Annons
Skattjakt. Barnen letar upp mystiska dokument. John-Erik Modigh läser upp ett brev, som säger att barnen måste visa sina kunskaper i vattnet för att få ta examen i simskolan.

Det blåser rejält och regnet hänger i luften. Men det spelar ingen roll, för både simlärare och barn måste i sjön på simskolans avslutning i fredags.

Sommarjobbaren Johannes Halvardsson står med vatten till knäna och uppmanar lilla Margareta Lemke att doppa huvudet.

– Kylan är inte riktigt min grej, men vi måste vara i vattnet hela tiden, säger Johannes.

Efter flera minuter blöter Margareta luggen. Det gäller att visa upp de nya kunskaperna för de huttrande föräldrarna på stranden.

100 procent i vattnet

Det är handledaren John-Erik Modigh som kräver 100 procents närvaro i vattnet av Johannes Halvardsson och Stina Frankesson. Han har själv varit simlärare vid Prästryggen i fyra år.

– Jag har visat dem det de behöver för att klara av jobbet, litegrann om barns anatomi och livräddning förstås, säger John-Erik.

Efter många år i simsporten ville han dela med sig av sina kunskaper.

– När man har 20 års erfarenhet känns det bra att använda den till sådant här.

Under skolans tre veckor har det krävts mer än simkunskaper av Johannes. Han har klätt ut sig till olika karaktärer, som har uppmuntrat barnen att prova saker i vatten och på land.

– Det har varit kul och barnen har gått på det fullt ut. Jag har kanske lite skådespelartalanger, säger han och ler.

Många simmärken

Det verkar som om simlektionerna har gett resultat. Hela 40 stycken baddare, fiskar och pingviner har de tio barnen lyckats ta tillsammans.

Stina Frankesson och Johannes Halvardsson har fått sommarjobben genom kommunen. Trots att de har trivts ser de ingen framtid som badvakter.

– Jag kan inte tänka mig det, men det har varit ett bra sommarjobb, säger Stina.

Lärare med tålamod. Johannes Halvardsson lyfter upp Margareta Lemke på bryggan efter att hon doppat en liten del av huvudet. Innan simskolan började skrek Margareta när hon stod i vattnet, men nu går det bra.

Mer läsning

Annons